2013. november 14., csütörtök

Körteleves

Az Erdélyi Konyha novemberi számában bukkantam rá többekközött erre a különleges finomságra. Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető leves, akár gyerekek is megpróbálkozhatnak vele.


Körteleves

Hozzávalók:
  • 50 dkg körte
  • 1 tasak vanília ízű pudinpor
  • 4 dl tej
  • fahéj
  • csipet só
  • 2 ek citromlé
  • 4-5 ek cukor
  • 1 kk császárkörte aroma (elhagyható)

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, eltváolítjuk a magházukat és apró kockákra vágjuk. Egy fazékba tesszük, sóval, citromlével, cukorral, fahéjjal ízesítjük és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Nagy lángon forrásig főzzük, ezalatt megpuhul a körte. Lennebb húzzuk a lángot. A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel és a megfőtt körtéhez öntjük, majd folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük. Végén hozzáadjuk a császárkörte aromát és ízlés szerint utánaízesítünk.

2013. november 13., szerda

Cianfotta zöldfűszeres csirkemelltekercsekkel

Ez a fogás egy közös produkció volt édesanyámmal, az ő érdeme a különleges köret, én pedig Ottis receptjéből kiindulva a csirkemellet készítettem el. A köret megfelel egy húsmentes egytálételnek is.


Cianfotta 
zöldfűszeres csirkemelltekercsekkel

Hozzávalók:

Cianfotta:
  • 70 dkg padlizsán
  • 4 paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 kg krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • kukorica
  • olaj
  • só, bors
  • oregáno
  • petrezselyemzöld

Zöldfűszeres csirkemelltekercsek:
  • 50 dkg csirkemell
  • 15 dkg sajt
  • 14-15 szelet császárszalonna
  • zöldfűszerek ízlés szerint, vegyesen (petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó, rozmaring)
  • só, bors
  • vaj az edény kikenéséhez

Elkészítés:

Elkészítjük a Cianfottát:

A padlizsánokat meeghámozzuk, felkockázzuk kb 2 centis kockákra, sózzuk és hagyjuk lecsepegni. A paprikákat, paradicsomokat, krumplit is felaprítjuk. A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A felkockázott krumpli olajban aranybarnára pirítjuk. A padlizsánt, hagymát, paprikát is kevergetés mellett, 2 perc alatt megpirítjuk. Végül beletesszük a paradicsomot és fokhagymát, fűszerezzük és további 1 percig pirítjuk. Tűzálló tálba tesszük, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. 

Összeállítjuk a csirkemelltekercseket:

A csirkemelleket vékonyra filézzük, ha szükséges, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Mindegyik szeletre bőven rakunk reszelt sajtot és szintén bőven megszórjuk a zöldfűszerekkel. Feltekerjük, becsomagoljuk a császárszalonnaszeletekbe és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, szorosan egymás mellé. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.

2013. november 12., kedd

Sacher torta

Édesanyám sütte ezt a nagyon finom tortát születésnapomra. A forrás szerint ez az eredeti osztrák recept. Mindenkinek nagyon ízlett, próbáljátok ki! :)



Sacher torta

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 7 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl olaj
A bevonáshoz:
  • baracklekvár
  • 10 dkg étcsokoládé
  • diónyi vaj

Elkészítés:

A tojássárgáját fehéredésig keverjük a kétféle cukorral. A 25 dkg étcsokoládét feltördeljük és az olajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, alacsony lángon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kihűt olvasztott csokoládét összekeverjük a cukor tojássárgájával. Óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet, majd beleforgatjuk a habot. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és kb. 35-40 perc alatt 170 fokon készre sütjük. Az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! Fogvájóval ellenőrizzük, hogy készen van-e. Ha igen, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni. Két lappá vágjuk, megkenjük az alsót baraclekvárral, ráborítjuk a felsőt. A tetejét és a szélét is bekenjük a lekvárral. A 10 dkg étcsokoládét a vajjal megolvasztom és azzal vonom be a lekváros tortát. Pihentetjük, míg a csokoládé megdermed rajta.