2013. szeptember 28., szombat

Almás-sonkás szendvics

Ha egy különleges reggelire vágynánk:





Almás-sonkás szendvics

Hozzávalók:
  • kenyér
  • sajtkrém
  • rozmaring
  • sonka
  • alma
  • füstölt sajt

Elkészítés:

A kenyérszeleteket megkenjük a sajtkrémmel és megszórjuk szárított rozmaringgal. Mindegyikre helyezünk 1-1 szelet sonkát. Az almákat meghámozzuk és vékony cikkekre vágjuk, majd elosszuk a szendvicseken. Füstölt sajtszeletekkel borítjuk be és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a sajt pirulásáig sütjük. 

2013. szeptember 26., csütörtök

Szilvás szűzérmék

Szűzérmék kicsit megbolondítva. Aszalt szilva helyett, egyszerű nyers szilvát használtam. Így is nagyon finom, bátran ki lehet próbálni!


Szilvás szűzérmék

Hozzávalók:
  • 1 sertés szűzpecsenye
  • 20 dkg baconszalonna
  • kb. 15 szem szilva
  • só, bors
  • reszelt sajt
  • 1,5 dl rosé bor

Elkészítés:

A szűzpecsenyér szeletekre, érmékre vágjuk, ha szükséges megnyomkodjuk, de nem klopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálba rendezzük. A szilvákat kettévesszük, a magját eltávolítjuk. Minden húsra fél szilvákat helyezünk, befedjük velük. Mindegyik szilvás szeletet "bocsomagoljuk" bacon szalonnába. Rosé bort öntünk alá, befödjük és 180-200 fokon megpároljuk, majd levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy párolódjon kicsit a leve, piruljon a szalonna. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal. 

2013. szeptember 24., kedd

Spagetti pirított rókagombával

Épp egy nagy váltás közepette vagyok, így csak ilyen egyszerűen összedobható ételekre van időm és energiám. 

Költözöm! Csíkszeredából Kézdivásárhelyre... Örülök is, mert hazamehetek édesanyámhoz, a páromhoz, de fáj is a szívem elmenni innen, Csíkszeredából, nagyon megszerettem. 7 évet laktam itt, ezalatt sok barátot szereztem, sokat voltam boldog, sok helyet megszerettem, nagyon sok jó emlékem van. Ebből a 7 évből 5 és felet ugyanott dolgoztam egy nagyon jó munkaközösséggel, sokat tanultam mindenféle téren, kaptam egy családot itt. Remélem a változás is örömöket fog hozni, igyekszem lelkesnek maradni és pozitívan látni a dolgokat, mert tudom, hogy otthon várnak rám :)



Spagetti pirított rókagombával

Hozzávalók:
  • 40 dkg spagettittészta
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek paradicsompaszta
  • Maczalik fűszerkeverék (vagy pizza- vagy Provence-i fűszerkeverék)
  • kb. 15 dkg rókagomba
  • sajt
  • olaj

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Rárakjuk a darált húst, szétnyomkodjuk, kavargatjuk, pirítjuk. Sózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, beletesszük a paradicsompasztát és felöntjük kb 1,5 dl vízzel. Lefödjük, kis lángon készítjük. Közben ellenőrizzük, ha elfőtte a vizet, pótoljuk. Közben a rókagombát (vagy egyébb gombát is lehet) megtisztítjuk, felkockázzuk és olajban megpirítjuk, sózzuk. A spagettitésztát sós, fövő vízbe teszünk főni. Mikor készen van, leszűrjük és összekeverjük a darált húsos raguval.Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és a pirított gombával. 

2013. szeptember 12., csütörtök

Sepsiszentgyörgyi desszert kurzus



Kedves erdélyi süti imádók!

Szeretnétek pazar desszerteket gyártani otthon, egyszerűen, de nem tudjátok hogyan? Segítek! 
   Egy közvetlen, barátias hangulatú, interaktív desszert tanfolyamra invitál benneteket Horváth Orsi, a Kiskanál blog szerkesztője, ahol elárulja, hogy miért a kedvence a francia desszertek világa. Ha csatlakoztok, megmutatja hogyan készül a tökéletes  Eclair, Tarte tatin és mesél a Mousse-ok mikéntjéről is.
 
  Az elkészült finomságokból haza is lehet vinni. 
A kurzus szeptember 19-én, 16 órától, a Kolcza vendéglő konyhájában kerül megrendezésre.

   Ha szeretnétek részt venni írjatok a blogkiskanal@gmail.com-ra. Helyek már csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, így ha nem szeretnétek lemaradni, jelentkezzetek minél hamarabb!

Bővebb információkért kattintsatok a Kiskanál blogra.

2013. szeptember 9., hétfő

Karamelles, almás sajttorta

Már pár hónapja kinéztem ezt a tortát a Sarokkonyha blogon. Most itt volt az alkalom, a kedves párom születésnapja, hogy elkészítsem. Mivel nekem nagyobb volt a tortakarimám, mint 18 cm (azt hiszem 24-es), így a kekszalapból másfél adagot készítettem, a többinél meghagytam az eredeti mennyiséget. A karamellszósz volt túl sok nekem, még így is, de ezt a többiek is írták, akik elkészítették, szerintem fél adag is elégséges. Hosszú a recept leírása, de tényleg hamar elkészül! Figyelem: az egy éjszakás pihentetés miatt, már a tálalás előtti nap neki kell állni elkészíteni!



Karamelles, almás sajttorta

Hozzávalók:

A keksz alaphoz:
  • 37,5 dkg darált háztartási keksz
  • 18 dkg olvasztott vaj

A karamellszószhoz:
  • 40 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl tejszín

A mascarpone krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk vanília aroma (vagy 1 tasak vaníliás cukor)

Az almás réteghez:
  • 3 nagyobb darab zöld alma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek cukor
  • 1 kk őrölt fahéj

Egyébb:
  • 2,5 dlj tejszín (a tetejére)
  • 6 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A kekszes alaphoz összedolgozzuk a darált kekszet az olvasztott vajjal. Nem kapunk egy homogén masszát, de beleöntjük egy kapcsos tortasütőbe és belenyomkodjuk, úgy hogy az oldalán egy kb. 3 cm-es peremet képezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percet sütjük.

Ezalatt elkészítjük a karamellszószt, a párolt almát és a mascarpone krémet.

Egy vastag falú fazékban kis lángot odatesszük karamellizálódni a cukrot. Megkavargatjuk közben és mikor folyékonnyá válik, hozzáadjuk a felkockázott vajat, ekkor elkezd habzani, nem gond, megunja :) A vaj után hozzáadjuk a tejszínt és addig kavargatjuk, míg egyszínű szósszá válik, kicsit besűrűsödik, majd elzárjuk alatta a lángot.

Az almákat meghámozzuk, kivájjuk a magházakat és vékony szeletekre vágjuk. A vajon puhára pároljuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük.

A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat, egyneművé kavarjuk. 

A megsült kekszalapot meglocsoljuk bőven karamellszósszal és megszórjuk a dióval. Erre ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a párolt almát, majd szétkenjük rajta a mascarpone krémet. Visszatesszük a sütőbe 175 fokra 30 percre. Mikor kész van, hagyjuk kihűlni és egy éjszakára a hűtőben tároljuk. Másnapra kellően megszilárdul a kekszes alap. 

Másnap elkenjük rajta a felvert tejszínt, tetszés szerint diszítjük karamellkrémmel, vagy amivel szeretnénk még. Csak a legvégén kapcsoljuk le a tortakarimát! Ha nem megy egyszerűen, akkor vágjuk körbe a karima mentén késsel.

Tipp: a maradék karamellszószt ne öntsük el, felhasználhatjuk pohárdesszertekhez, pudinghoz, fagylalthoz, egyébb édességhez.


2013. szeptember 4., szerda

Gyümölcsös pohárdesszert

Nálunk a gyümölcsök valahogy csak úgy magára nem fogynak, ezért ki kell találjak trükköket, saját magam számára is, hogy miként csempészhetem be az étkezésbe. Egy ilyen desszert bármilyen maradék gyümölcs felhasználására alkalmas és nem utolsó sorban hamar elkészül. Az alábbi mennyiségből kb. 8 pohárral lesz.




Gyümölcsös pohárdesszert

Hozzávalók:
  • kb 16 db keksz
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • fél liter tej
  • 3 ek cukor + a gyümölcsökhöz
  • 3 barack
  • 2 narancs
  • 1 marék szeder
  • fahéj
  • tejszínhab

Elkészítés:

Elkészítjük a pudingot: a tejből kiveszünk kb. 1 dl-et és összekeverjük a tasak tartalmával és 3 ek cukorral. A maradék tejet főni rakjuk. A cukros, pudingporos tejet, miután simára kavartuk, hozzáadjuk a többi tejhez és folyamatos kavargatás mellett sűrű pudingot főzünk belőle.

Minden pohár aljára 2-2 kekszet tördelünk, amire rákanalazzuk a pudingot. A gyümölcsöket felkockázzuk, megszórjuk fahéjjal, cukorral, összekeverjük és a pudingra halmozzuk. A tálban maradt levet és rácsorgatjuk a gyümölcshalmokra. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk és tejszínhabbal kínáljuk.

2013. szeptember 2., hétfő

Túrós-sajtos pogácsa

Most először készítettem pogácsát, nagyon tetszik a recept, szerintem máskor is ezt készítem. Nagyon egyszerű, könnyen megjegyezhető, csak a vaj, túró és liszt mennyisége kell egyenlő legyen. Nálam juhtúróból készült, az eredeti receptben tehéntúróból, biztos úgy is nagyon finom. 



Túrós-sajtos pogácsa

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • kb 20 dkg sajt

Elkészítés:

A túrót, vajat, sót, lisztet összegyúrjuk. Kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével. Mindegyik oldalát behajtogatjuk, befedjük a sajtot, és hűvös helyen hagyjuk legalább fél órát. Újból kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra és lisztezett pogácsaszaggatóval kivágjuk. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 200 fokos sütőben kb 15 perc alatt pirosra sütjük.