2013. július 24., szerda

Sajtos szűzérmék panírozott spárgával

Barátnőmnél készítettük ezt a fogást, a spárga újdonság volt, de ízlett. Próbáljátok ki ti is :)





Sajtos szűzérmék 
panírozott spárgával

Hozzávalók:

A szűzérmékhez:
  • 40 dkg sertésbélszín
  • olaj
  • 2-3 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • oregánó/bazsalikom
  • só, bors
  • 15 dkg sajt
A panírozott spárgához:

  • fehér spárga
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • ételizesítő
  • olaj

Elkészítés:

A bélszínt szeletekre vágjuk, érmékre és olajba hagyjuk állni pár órát. Erre nagymamám tanított, arra jó, hogy puha, omlós lesz a hús.

A spárgát bő, ételizesítős vízben 25-30 percet főzzük. 

A szűzérméket lecsöpögtetjük az olajtól, egy tűzálló tál aljába helyezzük, sózzuk, borsozzuk. Nem kell olajat tölteni rá, mert elég ami marad a lecsöpögtetés után- Mindegyik szeletre rakunk bőven sajtszeleteket, majd paradicsomcikkeket és paprika csíkokat. A zöldségeket is megsózzuk és megszórjuk bőven oregánóval vagy bazsalikommal. 


Fóliával lefedjük, 180 fokos sütőben 35 percet sütjük, bő levet fog engedni. Levesszük a fóliát és további 20-25 percet hagyjuk, felvisszük a hőfokot 220-ra, hogy a paprika is süljön meg a tetején. Addig hagyjuk, míg nagyjából elfő a leve, de nem szárad ki.

A spárgákat, miután megfőttek, kiszedjük papírtörlőre, leitatjuk. Panírozzuk zsemlemorzsába, felvert tojásba, majd ismét zsemlemorzsába és bő olajba kisütjük. Szintén papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk az olajat. Készíthetünk melléje valamilyen mártogatót.


2013. július 23., kedd

Online ételrendelés - Foodpanda.hu

Ez a bejegyzés most kicsit eltérő az eddigiektől, de egy olyan oldalra bukkantam, amiről azt gondolom, hogy mindenképp megér egy bejegyzést. Főképp a zsúfolt hétköznapokon tud segíteni, amikor nincs kedve/ideje az embernek sütni-főzni, de nagy segítség lehet főképp most nyáron, a programokkal teli hétvégéken is. Na meg amúgyis meleg van, nem szívesen melegítünk be a konyhába. Ilyenkor segítség lehet a Foodpanda



Ez egy magyarországi weboldal, ahonnan ételt lehet rendelni, csupán pár kattintás. Összesen 258 étterem közül lehet választani. Ami nagyon tetszik, hogy lehet konyhák között is szűrni: van magyar, arab, kínai, amerikai, indiai, mexikói, török, szerb, de van vegetáriánus is. 

Tetszik, hogy lehet gluténmentes ételeket is rendelni.

Éttermenként fel van tüntetve a kiszállítás időtartama, esetleges a szállítási díj (sok esetben 0 Ft) és a min. rendelés (ha van).  





Rendszeresen vannak akciók is, érdemes azokat is kihasználni! Sőt, lehet szűrni, hogy csak a kedvezményeseket mutassa!

A weboldaluk nagyon felhasználóbarát, tényleg egyszerű rajta eligazodni.

Lehet követni őket facebook-on is itt: Foodpanda Facebook oldala

Fizetni készpénzzel lehet. 

Fel lehet iratkozni a hírlevelükre, hogy mindig értesülj az akciókról.

Hogy könnyebb legyen, ABC sorrendbe összeszedtem azokat a településeket, ahol elérhető a szolgáltatás:

Alattyán
Aszód
Budakeszi
Budaörs
Budapest
Csömör
Debrecen
Dorog, Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Eger
Ercsi
Érd
Esztergom
Felsőpakony
Fót
Gárdony
Gávavencsellő
Göd
Gyál
Gyomaendrőd
Gyöngyös
Győr
Herceghalom
Ibrány
Kalocsa
Kaposújlak
Kecskemét
Keszthely
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kistarcsa
Kisvárda
Komárom
Környe
Kunmadaras
Maglód
Miskolc
Mosonmagyaróvár
Nagykáta
Nagykovácsi
Nyergesújfalu
Nyíregyháza
Páty
Pécel
Pécs
Pilisszentiván
Pilisvörösvár
Pomáz
Remeteszőlős
Sátoraljaújhely
Solymár
Sopron
Sülysáp
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szigethalom
Szigetszentmiklós
Sződliget
Szolnok
Szombathely
Taksony
Tarján
Tatabánya
Törökbálint
Újfehértó
Vecsés
Veszprém

Villány

2013. július 12., péntek

Lecsós karfiol

Valamiért egy kifejezetten húsmentes, zöldséges fogásra vágytam. Adott volt a karfiol és a többi zöldség is, így ezt találtam ki. Köretnek is eltudom képzelni, de így magára is nagyon jól esett. 


Lecsós karfiol

Hozzávalók:
  • 50 dkg karfiol
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 hagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • zsír vagy olaj
  • só, bors
  • pirospaprika fűszer
  • 1 kis doboz tejföl (nálam 170 gr)
  • 1 tojás
  • oregánó
  • ételízesítő
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, kisebb rózsákra szedjük és bő,sós vízben megfőzzük. Elkészítjük a lecsót: a zöldségeket felaprítjuk, a hagymát és paprikát olajon vagy zsíron megdinszteljük, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, hozzáadjuk a paradicsomot és az apró kockákra vágott fokhagymát. Fedő alatt főzzük egy kevest, míg a paradicsom is megpárolódik. Óvatosan, hogy ne törjük össze, belekeverjük a főtt karfiolrózsákat, majd az egészet egy tűzálló tálba rakjuk. A tejfölet összekeverjük a tojással, megszórjuk az oregánóval és az ételízesítővel, leöntjük vele a karfiolt. Megszórjuk reszelt sajttal és sütőben a sajt pirulásáig sütjük. 

2013. július 8., hétfő

Lazacos spenóttekercs

Már elég rég kivágtam ezt a receptet egy árúház szórólapjából, de csak most sikerült elkészítenem. Eléggé megosztotta a társaságot, mert a spenót nem azt a szokásos főzelék ízet adta, nem volt fokhagymás, így volt akinek furcsa volt, viszont volt akinek kifejezettem ezért ízlett. Nekem bejött :)



Lazacos spenóttekercs

Hozzávalók:
  • 50 dkg spenót
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 20 dkg tehéntúró
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • só, bors


Elkészítés:

A spenótot megmossuk és forró, sós vízben megfőzzük. Felaprítjuk, mint amikor főzeléket készítünk belőle.  A vajat egy fazékban megolvasztjuk és beletesszük az apróra vágott spenótot és a lisztet, addig kavargatjuk amíg összeáll, nem lesznek csomók benne. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos tejet, alaposan elkavarjuk. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a kemény habbá vert tojásfehérjét, fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 200 fokon sütjük 15 percet, majd levesszük 150 fokra és sütjök még max. 10 percet. Közben a tehéntúrót elkverejük a reszelt sajttal. A kész spenótlapra, ahogy kivettük a sütőből, rákenjük a sajtos masszát és eloszlatjuk rajta a lazacfiléket és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és hidegen tálaljuk. 

2013. július 5., péntek

Sörben sült bélszín

Tegnap egy Marosvásárhelyről érkezett vendégem volt. Ez még nem is lenne nagy dolog, de biciklivel jött Csíkszeredáig! Ezzel a vacsorával vártam, persze volt mellette még köret, sőt leves is, de most ez az újdonság. A múltkor bevált a sörben sült csirke, így gondoltam bélszínnel sem lehet rossz. Nem is volt, nagyon bejött, szerintem még fogok készíteni. Azt hiszem rákattantam a sörre, mint gasztró alapanyagra :)



Sörben sült bélszín

Hozzávalók:
  • 35 dkg sertésbélszín
  • 2 ek zsír
  • 1 kk magos mustár
  • Maczalik fűszerkeverék (vagy bármilyen más húsfűszer)
  • 1 sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 2 dl sör
  • 3 cikk fokhagyma

Elkészítés:

A bélszínt sózzuk, a zsírban elősütjük, hogy piruljon meg körbe, kapjon egy kérget. Miután picit hűlt, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és egy kiskanálnyi mustárral. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a fokhagymacikkeket egészben hagyjuk és mind beletesszük egy sütőzacskóba, megsózzuk. A mustáros bélszínt rátesszük a zöldségekre és ráöntünk 2 dl sört. Szorosan összezárjuk a sütőzacskó száját és fogvájóval szúrunk 7-8 lyukat rá. 200 fokos sütőben kb fél órát sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak, mert a hús már nem nyers. Végül szétvágjuk a sütőzacskót és visszatesszük még 5-10 percre, nem sokra, épp hogy kicsit megpiruljon a teteje, hogy ne száradjon ki a hús. Felszeleteljük és a zöldségekkel együtt, a szafttal meglocsolva tálaljuk. 

2013. július 4., csütörtök

Sajtszószban sült karfiol

Többször készítettem ezt a fogáast, de valamiért régóta nem. Akár köretnek is megfelel, de egy húsmentes fogásként egytálételnek is kíváló.





Sajtszószban sült karfiol

Hozzávalók:
  • 60 dkg karfiol (egy közepes fej)
  • 5 dkg vaj + 1 kk az edény kikenéséhez
  • 10 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • csipet őrölt szerecsendió
  • fehér bors
  • 2 felvert tojás
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 6 dkg füstölt Camembert sajt
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük. 5 dkg vajat lassú tűzön megolvasztunk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a 2 dl tejben elkevert lisztet, majd apránként és szintén folyamatos kevergetés mellett hozzacsorgatjuk a többi tejet is, vigyázva, hogy ne csomósodjon meg, illetve ha mégis, addig kevergetjük kézi habverővel, míg egyenletes lesz. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felvert tojásokat, sózzuk, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Beleszórjuk a reszelt sajt felét, visszatesszük a tűzre és 1-2 percig hagyjuk. Egy hőálló edényt kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával, majd beleöntjük a sajtszószt. A megfőtt karfiolrózsákat beleállítjuk a szószba és megszórjuk a maradék sajttal, valamint a Camembert sajtkockákkal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

2013. július 3., szerda

Zöldfűszeres bundában sült cukkini

Nagyon szeretem a cukkinit, mindenféleképpen elkészítve. Ez az egyik legegyszerűbb változata, ami akár hidegen is fogyasztható. 





Zöldfűszeres bundában sült cukkini

Hozzávalók:
  • 25 dkg cukkini
  • bors
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • szárított bazsalikom 
  • szárított oregánó
  • olaj

Elkészítés:

A cukkinit karikákra vágjuk, meghámozzuk. Sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk, addig előkészítjük a tányérokat a panírozáshoz: egybe lisztet teszünk, másikba felverjük a tojásokat, amiket sózunk, harmadikba zsemlemorzsát keverünk össze a zöldfűszerekkel. A cukkinikarikákat egyenként lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk az olajat. Bazsalikommártással tálaljuk. 

2013. július 2., kedd

Hideg cseresznye leves

Ezt a levest a kedves párom készítette, nagyon finom, bátran ajánlom! Köszönet neki! :)





Hideg cseresznye leves

Hozzávalók:
  • 25 dkg cseresznye
  • 3 szem szegfűszeg
  • kevés fahéj
  • 250 gr meggyes joghurt
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • fél citrom leve
  • 1 l víz
  • 5 dkg cukor
Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és odatesszük a vízbe főni a fűszerekkel és a cukorral. Mikor megfőtt, a joghurtot elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele.  Hagyjuk kihűlni és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Fagylaltgombóccal és tejszínhabbal kínáljuk. 

2013. július 1., hétfő

Gyors paradicsomsaláta füstölt lazaccal

Végre lehet finom, friss zöldségeket kapni. Ilyenkor kikell használni és minél több ételt készíteni belőlük. Ez az adag két főre készült, nagyon hamar összedobható. Kapros szószt valamint pirítóst kínálhatunk hozzá.



Gyors paradicsomsaláta 
füstölt lazaccal

Hozzávalók:
  • 5 dkg füstölt lazac
  • 2 paradicsom
  • 4 szem hónapos retek
  • 10 dkg olívabogyó (lehet vegyesen, feket-zöld, de lehet csak egy fajtából is)
  • 10 dkg telemea sajt (vagy feta)
Elkészítés:

A paradicsomot és a retket megmossuk, a paradicsomot felkockázzuk, a retket vékony szeletekre vágjuk. A sajtot is felkockázzuk és a lazacot kissebb darabokra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, először megkóstoljuk és csak ha szükséges, akkor sózunk, mert a lazac, az olívabogyó és a telemea sajt is eleve sósak. Kapros szószt valamint pirítóst kínálhatunk hozzá.