2012. október 29., hétfő

Citrommártás

Ezt a mártást öcsém szokta készíteni, sült húsok mellé nagyon talál, most éppen a töltött hús mellé készült, de szerintem desszertnek is megfelel, pl. valamilyen pohárkrémbe.



Citrommártás

Hozzávalók:

1 citrom, 4 dkg vaj, 1 ek liszt, 4 dl tej, 8dkg cukor, csipet só.

Elkészítés:

A felhevített vajra, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd folyamatos kavargatás mellett hozzácsorgatjuk a tejet. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd belefacsarjuk a citrom levét, ízesítjük a cukorral, a citrom reszelt héjával, és csipet sóval. Összeforraljuk. Ha hígabbra szeretnénk, csorgassunk hozzá még tejet.

2012. október 25., csütörtök

Mojito muffin

Hétvégén kirándulni készülünk, oda készítettem épp kóstolóba egy adag mojito muffint. Nem volt ötletem, hogy mit is készítsek, csak annyi tudtam, hogy muffint szeretnék. Aztán kaptam ezt a tippet, előre kicsit féltem, de nem bántam meg, nekem nagyon ízlik. Remélem másnak is fog és a szállítást is kibírja. Recept innen

 

Mojito muffin


Hozzávalók(20 darab mini muffinhoz):

124 gr liszt, 124 gr cukor, 124 gr puha vaj, 2 tojás, 2 ek limelé, 1 lime reszelt héja, 6 friss mentalevél apróra vágva, 1/2 kk sütőpor, csipet só.

Tetejére: olvasztott fehér csokoládé, 1 lime reszelt héja.

Elkészítés:

A tojásokat a vajjal, a cukorral és a limelével habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőport, sót, lisztet, reszelt lime héjat, az apróra vágott mentaleveleket és elkavarjuk. Mini muffin formákba kanalazzuk, mindegyikbe 1,5 kiskanállal. 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütjük. Tetejüket megkenjük olvasztott fehér csokoládéval és reszelt lime héjat szórunk rájuk. 



És egy nagyon kedves ajándék egy nagyon kedves barátnőmtől és annak nagyon kedves barátjától :) Meglepetés volt, első köszöntőim. Különleges fülbevaló és nyaklánc, amik nagyon tetszenek! Itt is köszönöm nektek! :)


2012. október 22., hétfő

Majdnem gyros :)

Azért lett csak majdnem gyros, mert a hús is másképp készül és káposzta sincs benne, de persze, aki szeretné, az tehet bele. Mennyiségeket nem írok, mert nem szükséges konkrét recept hozzá.



Majdnem gyros :)

Hozzávalók:

Krumpli, sertéshús, savanyú uborka, paradicsom, hagyma.
A fokhagymaszószhoz: 3 cikk fokhagyma, só, 1 kk mustár, olaj, 1 kis doboz tejföl.

Elkészítés:

A krumpliból szalmakrumplit készítünk. A húst felkockázzuk, fűszerezzük sóval, borssal vagy akár gyros fűszerkeverékkel és grillsütőn vagy serpenyőben megsütjük. A zöldségeket apróra vágjuk. A fokhagymamártáshoz a fokhagymacikkeket megtisztítjuk, áttörjük. Megsózzuk, hozzáadunk 1 kk mustárt, összekavarjuk. Kis adagokban csorgatunk hozzá olajat és gyorsan kavarjuk, mintha majonézt készítenénk. Mikor pépes lett, hozzáadjuk a tejfölt, annak függvényében a mennyiséget, hogy mennyire szeretnék csípősre a szószt. Végül a hozzávalókat, míg a hús és a krumpli még meleg összekeverjük.

2012. október 21., vasárnap

Saltimbocca alla romana - avagy pármai sonkával és zsályával töltött borjúszelet

Még a tavasszal kaptam öcsémtől egy könyvet: Olasz konyha lépésről lépésre.  Nagyon tetszik, hasznos információkat tartalmaz és ami különösen tetszik, hogy a receptek fázisfotókkal szerepelnek benne. Ez a recept is abból van, szombat este készült. Nem vallott szégyent, egyszerűen elkészíthető, mégis különleges vacsora kerekedett belőle. 

Saltimbocca alla romana 
- avagy pármai sonkával 
és zsályával töltött borjúszelet



Hozzávalók:

8 vékony borjúszelet, zsályalevél, pármai sonka, olívaolaj, 5 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 2,5 dl zöldségleves, só.

Elkészítés:

A hússzeleteket vékonyra klopfoljuk, igyekszünk téglalap alakot nyerni. Minden szeletre teszünk pármai sonkát és 1-2 friss zsályalevelet.


 Kettéhajtjuk a hússzeleteket és 1-1 fogpiszkálóval rögzítjük. Serpenyőben olívaolajat hevítünk. A húsok mindkét oldalán egyenletesen aranybarnára sütjük. A serpenyőből az olajat kiöntjük, de nem mossuk el a serpenyőt. Ugyanebben a serpenyőben megolvasztunk 5 dkg vajat, ráöntjük a bort. Visszatesszük a húsokat a serpenyőbe 20-30 percre, amíg a szósszal együtt forraljuk. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen puhuljon. 


Öntsük fel zöldséglevessel, hogy a leve ne főjön el és ne égjen oda. Miután készen van, kiszedjük a serpenyőből és kiszedjük a fogvájókat. Krumplipürével tálaljuk. 

2012. október 20., szombat

Banános bonbon

Rég nem készítettem bonbont, így a héten elkészítettem egy olyant, amit már rég készülök. Tetszett a töltelék és aki kóstolta is azt mondta ízlik :) Azt hiszem ez lett a kedvencem az eddigiek közül...



Banános bonbon

Hozzávalók:

Étcsokoládé a burokhoz.

A töltelékhez: 1 banán (kb 110 grammos), 15 g cukor, 5 g méz, 65 g tejcsokoládé.

Elkészítés:

A bonbon formát kikenjük alaposan az olvasztott étcsokoládéval, majd hagyjuk szilárdulni. Elkészítjük a tölteléket: a banánt egy fazékba villával megtörjük, pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, lassú tűzre tesszük, amíg megolvad a cukor, közben folyamatosan kevergetjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört tejcsokoládét és addig kavargatjuk, míg elolvad az benne. Miután kihűlt, megtöltjük a csokival kikent bonbonformákat vele és végül lezárjuk olvasztott csokival. Szilárulás után kifordítjuk a formákból. Töltelék receptje innen

2012. október 16., kedd

Banános-csokis almáspalacsinta

Valahogy ezt a sok ízt kívántam meg, így hát elkészítettem egybe. 



Banános-csokis almáspalacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához: 4 dl liszt (kb. 2 bögre), 3,5 dl tej, 2 dl ásványvíz, 1 nagy alma, 2 ek cukor, 3 tojás, 0,3 dl olaj, csipet só.

Töltelékhez: banán, csokikrém 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A palacsinta többi hozzávalójával összekavarjuk és kevés olajjal kikent palacsintasütőben megsütjük. Megkenjük csokikrémmel, banánkarikákat teszünk rá, összehajtjuk. Tálaláskor tetszés szerint kínálhatjuk tejszínhabbal, fahéjjal megszórva, csokiöntettel. 

Kakaós banánturmix

Egy számomra nagyon kedves személy volt nálam a hétvégén és ő készítette ezt a gyümölcsturmixot, csak hogy egyek valamilyen formában gyümölcsöt, mert sajnos ritkán eszem. Elérte a célját, mert nagyon ízlik, tényleg szívesen ettem/ittam. Úgy-e elvoltam kényeztetve?:) Köszönöm szépen!



Kakaós banánturmix

Hozzávalók:

1/2 l tej, 1 banán, 1 nagyobb alma, 3 kk kakaó, 2 ek cukor, 1 ek citromlé, 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy turmixgépre rakjuk és összeturmixoljuk, ha szükségesnek találjuk, pótoljuk cukorral vagy kakaóval. Tejszínnel és fahéjjal tálaljuk.

2012. október 15., hétfő

Baconos csirketorta

Ismét Blogkóstoló. Ezúttal Flóra konyháját sorsolta ki nekem hankka, a Blogkóstoló aktuális házigazdája, ahonnan nem is egy receptet néztem ki. Leghamarabb ezt a baconos csirketortát készítettem el, de nem ez lesz az utolsó. Sajnos nem lett annyira mutatós, mint ahogy szerettem volna, de nagyon finom volt, jó ötlet volt elkészíteni! Köszönet a receptért! :)




Baconos csirketorta

Hozzávalók:

2 csirkemell, 25 dkg bacon, 15 dkg sonka, 20 dkg reszelt sajt, liszt, 2 tojás, só, bors.

Elkészítés:

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy kerek tűzálló tálat kirakunk bacon szeletekkel, úgy hogy középről indulunk és a végeik jól kilógjanak, hogy tudjuk majd visszahajtani. A csirkemellfiléket lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajtba mártjuk, majd egy réteget ebből rakunk a baconszeletekre. Erre jön rá a sonka, majd ismét lisztbe, tojásba és sajtba mártott csirkemell. Amikor elfogynak a hozzávalók visszahajtjuk a baconszeleteket, hogy takarja a tetejét. Előmelegített 200 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük, amíg a bacon jól megpirul. Nekem elég sok levet engedett, így a végén megkell fordítsam, hogy az alján is megpiruljon a bacon.


2012. október 9., kedd

Paradicsomos-fokhagymás cérnakolbász

Ez még az első ételek egyike volt, amit készítettem. Nagyon egyszerű, jóformán bármilyen körettel talál. Ha gyors ételre vágyunk, akkor ez ideális megoldás.



Paradicsomos-fokhagymás cérnakolbász

Hozzávalók:

8 dkg császárszalonna, 12 dkg cérnakolbász, kevés olaj, 1 vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 szál zöldhagyma, oregánó, 10 dkg kukorica, kb. 7 ek paradicsompaszta, kevés paradicsomlé.

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát vékony karikákra és kevés olajon megpirítjuk. Ebbe belerakjuk a felkarikázott cérnakolbászt, kockázott császárszalonnát és együtt pirítjuk kis ideig. Végül hozzáadjuk a karikákra vágott zöldhagymát és a kukoricát, fűszerezzük, beleöntjük a paradicsompasztát és paradicsomlevet. Hagyjuk 1-2 percig együtt főni, majd levesszük a tűzről. Tetszés szerint tálaljuk körettel, én most szélesmetélttel és reszelt sajttal tálaltam.