2012. augusztus 30., csütörtök

Brownie

A héten ér véget a Blogkóstoló 4, amelyiknek Chef Viki a házigazdája. Nekem Emi blogját sorsolták ki. Egyből nagyon tetszett a blog, a sok finom receptekkel. Mikor megláttam ezt a browniet, egyből elhatároztam, hogy ezt fogom elkészíteni, főképp, mert még soha nem készítettem, nem is kóstoltam, pedig nagyon szimpatikus, csak úgy gondoltam, hogy nehéz, bonyolult, nekem nem sikerülhet jól. S ha belül ragacsos kell legyen, akkor honnan tudom, hogy mikor van kész? Aztán tegnap csak rávettem magam. Elmondhatom, hogy egy igazi élmény volt! Nagyon könnyű volt elkészíteni, már nyersen is csodálatos illatok keringtek, közben jöttek a lakótársak és mikor megmondtam mit készítek, már nagyon várták, hogy kész legyen :) S mikor kész lett... Gyorsan neki is álltunk egyből. Nagyon finom lett! Jó volt a recept, tökéletes, igazi tömény csokis finomság. És tényleg, kivül kérges, belül pedig ragacsos. Pont amilyennek képzeltem :) Köszönet a receptért!




Brownie

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 30 dkg étcsokoládé, 30 dkg cukor, csipetnyi só, 2 ek kakaó, 20 dkg vaj, 1 ek kávéaroma, 1 ek vaníliaaroma, 5 tojás, 5 dkg csokoládé (az én esetemben csokoládépehely volt).

Elkészítés:

Az étcsokit a vajjal és a kávéeszenccel gőz fölött megolvasztjuk. Hozzákeverjük a cukrot és hagyjuk kihűlni. A lisztet, sót és kakaót összekeverjük. Az olvasztott csokis keverékbe beleütjük a tojásokat, elkeverjük, ízesítjük a vaníliaaromával, hozzákavarjuk a lisztes keveréket is, majd végül a csokoládépelyheket (ennek hiányában vagdalt csokoládét). Sütőpapírral bélelt tepsibe 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. 


2012. augusztus 29., szerda

Lazacos sertésszelet sajtmártással

Elég érdekes ennek az ételnek a keletkezése, mivel eredetileg egy bukaresti étteremben kóstolt ételt szerettem volna reprodukálni, aztán végül egyedül a padlizsán volt a közös bennük. A többi a fantáziám szüleménye :) Először kicsit féltem ettől a párosítástól, de összességében egész jó lett, a kedves lakótársaimnak is ízlett :)




Lazacos sertésszelet sajtmártással

Hozzávalók:

A páchoz: 5-6 kk tejföl, 1 kk mustármag, 2 ek olaj.

A sajtmártáshoz: 1/2 dl olaj, 1 ek liszt, 2 dl tej, 125 g Brie sajt, zöldfűszer keverék, őrölt szerecsendió, só.

40 dkg sertéshús, 1/2 padlizsán, 5 vékony szelet füstölt lazac, só, olaj.

Elkészítés:

A páchoz a hozzávalókat összekeverjük alaposan és beletesszük a besózott hússzeleteket, összeforgatjuk, mindenhol lepje el a tejfölös keverék. Pár órát állni hagyjuk. Utána kivesszük a tejfölös keverékből és olajban megsütjük. A padlizsánt meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, sózzuk és olajban átsütjük. Egy szalvétára kitéve leitatjuk róla az olajat. Elkészítjük a sajtmártást: az olajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet, elkeverjük, fokozatosan hozzácsorgatva felöntjük a tejjel, közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós, ha mégis, akkor botmixereljük. Fűszerezzük és beletesszük a felkockázott Brie sajtot, beleöntjük a hús után megmaradt tejfölös keveréket és addig kevergetjük kis lángon, míg a sajt elolvad.


Összeállítjuk az ételt: mindegyik hússzeletre egy-egy vékony szelet füstölt lazacot teszünk, 


erre egy-egy karika sült padlizsánt 


és leöntjük sajtmártással. Jó étvágyat hozzá! 

2012. augusztus 26., vasárnap

Ego Sum torta

A hétvégén az Ego Sum együttes születésnapja volt! Méghozzá az első! Bizony, már egy évesek és még mindig ugyanakkora (ha nem nagyobb) bennük a lelkesedés, a kitartás, a szórakoztatni-  és persze a szórakozni vágyás :) Mert ők úgy csinálják, nem csak szórakoztatnak, ők is nagyon jól érzik maguk közbe, ami látszik is, azt csinálják amit szeretnek, a legnagyobb élvezettel és ettől olyan varázslatosak. Egy év alatt is nagyon sokat fejlődtek, aminek nagyon sok próba, gyakorlás áll a hátterében. Aki eddig még nem volt fellépésükön, de lesz lehetősége rá, mindenképp menjen el, nagyon megéri. Az estét már ők maguk is különlegessé tették, de szerettem volna, ha nem csak ők adnak, hanem kapnak is. Elvégre születésnaposok :) Már nagyon rég elszerettem volna készíteni ezt a tortát, mert mikor megláttam az Erdélyi Konyha áprilisi lapszámában, ahol fázisfotókkal szerepel, "szerelem volt első látásra" :). A recept Edótól származik, köszönet érte, nagy sikert aratott! Nekem sajnos  szeletről nem sikerült fotót készítenem, de Edónál találtok. 





Ego Sum torta

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás, 8 ek cukor, 8 ek liszt, késhegynyi sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió

A krémhez:

4 tojássárgája, 2 tasak vanília ízű pudingpor, 7 dl tej, 12 dkg cukor, 1 ek liszt, 20 dkg sütőmargarin, 5 dkg étcsokoládé.

Díszítéshez és összerakáshoz:

20 dkg mogyorókrém, kb. 30-35 dkg babapiskóta, kevés tej, 2 dl habtejszín, neszkávé, 1,5 m szalag. 

Elkészítés:

Elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük benne, majd egyenként a tojássárgájákat, végül óvatosan hozzákavarjuk a sütőport és a lisztet. Zsírozott, lisztezett tortaformába öntjük, rászórjuk a durvára vágott diót és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Mikor még meleg, rákenjük a mogyorókrémet, majd hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a krémet:  a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral, a pudingporral, liszttel, és kb. 1 dl tejjel az összmennyiségből. A tejet feltesszük főzni, majd mikor már kezdene főzni, lehúzzuk a lángot, beleöntjük a pépet és folyamatos kavargatás közben sűrű krémmé főzzük. Elosztjuk két egyenlő részre, az egyikbe beletesszük az étcsokoládét, összekeverjük. Mikor már meghűltek, mindkét adagba 10-10 dkg margarint kavarunk. A kihűlt mogyorókrémes piskótára rákenjük a sárga krémet. Babapiskótákat egyenként tejbe mártjuk és egy réteget képezünk velük a tortára. Rákenjük a csokoládés krémet is. A hűtőszekrénybe tesszük, amíg megdermed, legjobb ha egy éjszakára. A tortát bevonjuk a tejszínhabban, majd a maradék krémbe neszkávét keverünk és tetszés szerint díszítjük. Körberakjuk az oldalát babapiskótával (nálam ez 28 darab volt), amit átkötünk szalaggal.

Az ünnepeltek :)



Fellépés közben

2012. augusztus 24., péntek

Padlizsános húskockák

Ismét egy kísérletezés eredménye ez a tegnapi vacsora. Féltem attól, hogy hogy fognak a hozzávalók passzolni, de nekem kifejezetten ízlett:) Nem a legmutatósabb étel, de az ízvilág miatt érdemes kipróbálni.



Padlizsános húskockák

Hozzávalók:

20 dkg sertéhús, 2 ek szójaszósz, 1/2 padlizsán, 5 szem aszalt szilva, 3 cikk fokhagyma, só, olaj, 4 ek tejföl, 1 ek liszt.

Elkészítés:

A sertéshúst felkockázzuk, meglocsoljuk a szójaszósszal, hagyjuk kicsit állni. A padlizsánt megtisztítjuk, szintén felkockázzuk. A fokhagymacikkeket is vékonyra karikázzuk, az aszalt szilvákat félbevágjuk. A húskockákat kevés olajon megpirítjuk, mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a padlizsánkockákat, sózzuk, együtt pirítjuk. A legvégén adjuk hozzá az aszalt szilvát is a fokhagymát, pár percig azokat is pirítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a lisztet, összekavarjuk.

2012. augusztus 23., csütörtök

Cukkini chips

Volt otthon egy maradék cukkinim és nem volt kedvem sem nagy dolgot készíteni sem sokat mosogatni :) Így készítettem ezt, hamar ment, kevés mosatlannal járt és nem utolsó sorban nagyon finom volt! :)



Cukkini chips

Hozzávalók:

cukkini, só, olaj

Elkészítés:

A cukkinit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk. Sózzuk és meglocsoljuk kevés olajjal. Pirulásig sütjük.

2012. augusztus 20., hétfő

Sacher muffin

A hétvégén anya  úgy kelt fel, hogy ő csokis muffint kíván, méghozzá Sacher muffint. Én is nagyon szeretem a csokis muffinokat (is) így hamar el is készítettem. A recept Samy blogjáról van, nagyon köszönjük neki!



Sacher muffin

Hozzávalók(12 darabhoz):

10 dkg étcsokoládé, 10 dkg margarin, 2 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg sárgabarack lekvár, 15 dkg liszt, 1 kk sütőpor.

Tetejére: baracklekvár, csokimáz, tejszínhab.

Elkészítés:

Az étcsokoládét a margarinnal gőz fölött megolvasztjuk, félre tesszük hűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg jó világos vaj színű lesz. Addigra az olvasztott csoki is langyosra hűl, így hozzákeverjük a cukros tojáshoz, óvatosan, majd a baracklevárt is és a végén beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Muffinpapírral bélelt muffinformákba kanalazzuk, elég sűrű masszát kapunk, én kb. másfél ek. masszát tettem minden mélyedésbe. 180 fokra előmelegített sütőben 22 perc alatt készre sül. A kihűlt muffinokat megkenjük baracklekvárral és 20 percre hűtőbe tesszük. Utána jöhet rá a csokimáz és tálaláskor a tejszínhab, vagy akár olvasztott fehér csokoládé, kinek mi van éppen otthon.

2012. augusztus 16., csütörtök

Cukkinis szelet

Tudtam, hogy valami olyant szeretnék készíteni, ami húst, cukkinit és bacont is tartalmaz. Ez lett belőle, nagyon szerettem. Sajnos nem méricskéltem közbe, így megpróbálom leírni másképp a hozzávalókat.



 Cukkinis szelet

Hozzávalók:

5 szelet hús, 10 karika cukkini, olaj, só, bors, 3 csík bacon, tejföl, sajt, gorgonzola.

Elkészítés:

A húsokat egyenként kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és egy olajjal kikent tűzálló tál aljára helyezzük. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk és mindegyik hússzeletre 2-2 karika cukkinit rakunk (vagy amennyi fér). A baconszalonnát apróra vágjuk és rászórjuk a cukkini hússzeletekre. Alacsony hőfokú sütőbe tesszük. Közben elkészítjük a sajtszószt a tetejére: összemelegítünk tejfölet, kevés gorgonzolát, hogy ne az legyen a domináns és kevés egyébb sajtot, kb. olyan állaga kell legyen, mint a besamel mártásnak. Vizet fog engedni és mikor már kezdi elfőni a vízet, 1-2 kk sajszószt kanalazunk a hússzeletekre, kevés vizet öntünk még alája és addig hagyjuk, míg a hús teljesen megpuhul.

2012. augusztus 13., hétfő

Baconbe csomagolt grillezett zöldségek

Mostanában szívesen készítek grillen ételeket, mert kevés munkával jár és hamar kész van. Viszont letakarítani a grillsütőt, bárkit szívesen látok :D

Ismét úgy készült ez a fogás, hogy lássuk, mi is van a hűtőben... Szerintem ideális köret lehet, de egy könnyed vacsorának is megfelel.



Baconbe csomagolt grillezett zöldségek

Hozzávalók:

cukkini, padlizsán, paradicsom, szárított bazsalikom, bacon. 

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk (paradicsomot nem kell), felkarikázzuk és megszórjuk bazsalikommal. Mindegyiket baconbe tekerjük, nekem egy fél bacon befedett egy szelet zöldséget, igaz, hogy kisebb átmérőjűek voltak, lehet hogy egy nagyobbhoz kell egy egész is... Grillsütő alacsony fokozatán megsütjük. A paradicsomok hamarabb kész lesznek, azokat vegyük ki hamarabb 

2012. augusztus 11., szombat

Joghurtos sárgadinnyeparfé

Fagyi, mert nyár van és meleg :) Recept innen



Joghurtos sárgadinnyeparfé

Hozzávalók:

1 sárgadinnye (kb 1-1,3 kg-os), 3 tojás, 3 dl tej, 2-3 dl joghurt, 1 cs vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 1/2 dl forró víz.

Elkészítés:

A dinnyét meghámozzuk, magját eltávolítjuk és turmix segítségével pépesítjük. A tojássárgákat a tejjel és a vaníliás cukorral gőz fölött krémmé főzzük. A cukrot feloldjuk forró vízben és a dinnyepéphez adjuk. A krémhez fokozatosan hozzákeverjük a joghurtot, majd a cukros dinnyét. A masszát egy dobozba tesszük és fagyasztóba rakjuk. Kb. egy óra múlva hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket és még 6-8 órán keresztül óránként megkeverjük.  

2012. augusztus 9., csütörtök

Zöldségekkel töltött sertéshús grillen

Valamilyen zöldséges fogásra vágytam és volt otthon megmaradva két szelet hús. Így végezte:) Gorgonzolamártást készítettem melléje, ami ugyanúgy készült, mint a szendvicskrém, csak tettem bele kevés apróra vágott hagymát és jóval több tejfölet, hogy hígabb állagú legyen.






 Zöldségekkel töltött sertéshús grillen


Hozzávalók:(egy adaghoz):

2 szelet sertéshús, 1/2 paradicsom, 1/2 kicsi cukkini, 1/2 kicsi padlizsán, sajt, 4 szelet bacon, só, bors, szárított bazsalikom, olaj.

Elkészítés:

A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük kevés olajjal. A grillsütőre teszünk 2 szelet bacont, rá az egyik szelet húst. Elkészítjük a tölteléket: a zöldségeket meghámozzuk, felkockázzuk és kevés olajon és kevés vízzel felöntve, bazsalikommal fűszerezve megpároljuk. Ezt a zöldséges keveréket ráhalmozzuk a húsra, teszünk rá sajtot és befedjük a másik szelet hússal. Tetejére is teszünk két szelet bacont, becsomagoljuk vele a húst. Alacsony fokozaton sütjük, hogy a bacon ne égjen oda, de a hús süljön át. Lehet melléje köretet készíteni, de szerintem így magában, valamilyen mártással esetleg tökéletesen megfelel. 

2012. augusztus 8., szerda

Szedres-csokis sütemény

Ezt a receptet is az augusztusi Prima Konyhában találtam és feltétlenül el kellett készítsem. 



 Szedres-csokis sütemény

Hozzávalók:

Szeder, 2-4 ek cukor (attól függ mennyire édes vagy nem a szeder), fahéj.
A tésztához: 6 tojás, 10 ek cukor, 7 ek liszt, 2 ek kakaó.
A krémhez: 1 cs csoki ízű pudingpor, 4 dl tej, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor
Csokireszelék.
 
Elkészítés:

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk, majd jó bőven beleszórunk szedret, amit megszórunk fahéjjal és cukorral. Elkészítjük a piskótát: A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként a tojás sárgájákat, folyamatos kevergetés mellett, majd óvatosan hozzakavarva a lisztet és a kakaót. A masszát ráöntjük a cukros-fahéjjas szederre és előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ezalatt elkészítjük a krémet: a pudingporból és a tejből sűrű pudingot főzünk. A margarin a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a már langyosra hűlt pudinghoz. A piskótát egy tálcára kiborítjuk, úgy hogy a szerdes réteg legyen felül, majd miután kihűlt rákenjük a pudingos krémet és ráreszelünk csokoládét.
 


 

2012. augusztus 7., kedd

Zsiványpecsenye

Tegnap barátnőmnél voltam, náluk készítettem ezt az ételt, azt mondták ízlett nekik :) Azért is szeretem, mert minden van vele: hús, zöldség, szószok... Igazán jól lehet lakni vele és azt tűzűnk rá, amit csak szeretnénk. A fotóért köszönet Pityának! :)



 Zsiványpecsenye

Hozzávalók:

sertéshús nagyobb kockákra vágva, paradicsom, paprika, hagyma, császárszalonna, só, sült hús fűszerkeverék, nyársak.

Elkészítés:

A húst befűszerezzük, a zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk. A hozzávalókat feltűzzük váltakozó sorrendben nyársra és 180-200 fokos sütőben megsütjük, de ha van lehetőség akkor a szabadban rácson. 
Sokféle szósz illik hozzá, mi fokhagyma- és tzatziki szósszal ettük.  
 

 

2012. augusztus 5., vasárnap

Frankfurti leves

Ez az egyik kedvenc levesem, talán azért is, mert emlékeim szerint ez volt az első, amelyiket én készítettem és megvoltam elégedve :) Recept innen, csak én kissebb adagot készítek.





Frankfurti leves

Hozzávalók:

18 dkg káposzta, 1 db közepes krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 kk ételízesítő, 1 kk pirosarany, só, 1 kk őrölt köménymag, bors, pirospaprika, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 3 szál virsli,  tejföl.

Elkészítés:

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, de egészbe hagyjuk. A káposztacsíkokat és a krumplit 1,5 l vízben odatesszük főni, beletesszük az egész hagymát, a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát, fűszerezzük. Kb 30 percig hagyjuk főni. A virslit kb 1 cm vastagon felkarikázzuk. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsíron világos színűre pirítjuk, levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és a borsot. Kevés hideg vízzel felöntjük, csomómentesre kavarjuk és beletesszük a tűzről levett levesbe. Ősszefőzzük. Beletesszük a virslikarikákat, amivel pár percig együtt főzzük. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.





2012. augusztus 4., szombat

Tejfölös-paradicsomos padlizsánsaláta

Édesanya vásárolt fehért padlizsánt. Hát én ilyenről még nem is hallottam, de tényleg létezik :) Az augusztusi Príma Konyhában pedig jó kis padlizsános receptek vannak, egyet ki is próbáltunk az este. Kíváncsi voltam milyen az íze a fehér padlizsánnak, így még mielőtt kész lett a saláta megkóstoltam. Szerintem nagyon finom, talán kicsit még intenzívebb az íze, mint a liláé. 





Tejfölös-paradicsomos padlizsánsaláta

Hozzávalók(4 személyre):

1 padlizsán, 2 közepes nagyságú paradicsom, olaj, friss petrezselyemzöld, só, 2 dl tejföl, Maczalik fűszerkeverék (vagy Provence-i)

Elkészítés:

A padlizsánt megtisztítjuk, kb. 1,5 centis kockákra vágjuk. A paradicsomot is megmossuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a padlizsánt és puhára sütjük, közben megforgatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot is, 2 percig együtt pirítjuk. Fűszerezzük apróra vágott petrezselyemzölddel, a fűszerkeverékkel, sózzuk. Miután kihűlt, összekeverjük a tejföllel. Pirítóssal tálaljuk. 
Nekünk nem volt türelmünk megvárni míg kihűl, így még melegen kevertük hozzá a tejfölt, de nem rontott rajta semmit, így is finom volt. :) 

A fehér padlizsán:


2012. augusztus 1., szerda

Madártej

Valószínű mindenki ismeri ezt a finomságot. Én nagyon szeretem, gondoltam megosztom veletek a receptet, úgy ahogy mamám készíti.


Madártej

Hozzávalók:

1 l tej, mandula vagy rum aroma, 10 dkg cukor, 6 tojás, 1/2 vanília rúd.

Elkészítés:

A tejet feltesszük főni, amíg kezd forrni. Nagy kanalanként beleszaggatom a cukor felével felvert tojásfehérjét, pár másodpercet hagyom mindkét oldalukat, majd szűrőkanállal egy tálcára kiszedjük, levesszük a tejet a tűzről.  A tojássárgáját elkavarjuk cukorral, ízesítjük az aromával és 1 dl tejjel, simára kavarjuk. Hozzáöntjük a tejhez, kicsit összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni. Tálaláskor az aromás tejet tálkákba öntjük és mindegyikbe teszünk a tojásfehérjehabból. Díszíthetjük csokoládéval.