2012. július 30., hétfő

Padlizsános tészta

Ismét egy finom padlizsános étel A közös konyha(kert)-ből:



Padlizsános tészta

Hozzávalók:

50 dkg tészta, 2 közepes padlizsán, 1 nagy vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál libazsír (vagy olaj), 6 közepes paradicsom,1 fél paprika, pirospaprika, só, bors, 2 ek tejföl

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és a zsírban megdinszteljük. A padlizsánt én meghámoztam és kb 1x1 cm nagyságúakra vágtam, hozzáadjuk a hagymához. Közben megkeverjük. Mikor halványbarnára sült a padlizsán a hagymával, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, beleszórjuk a paradicsomkockákat, felkockázott paprikát, fűszerezzük borssal, pirospaprikával. Miközben készül megfőzzük a tésztát sós vízben. A zöldséges keveréket összekeverjük a megfőtt tésztával, hozzákavarunk kevés tejfölt. Tálaláskor megszórhatjuk reszelt sajttal, frissen vágott  bazsalikommal.




2012. július 23., hétfő

Juhtúrós zöldséges sült padlizsán

Egyik kedvenc padlizsános ételem, már többször készítettük. Megéri elkészíteni, nagyon finom!:) Köszönet, hogy megosztotta édesanyja receptjét Ottis:)



Juhtúrós zöldséges sült padlizsán

Hozzávalók(3 személyre):

1 db padlizsán, 2 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 ek tejföl, juhtúró, só, bors, liszt, olaj.

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, ha úgy szeretjük, akkor meghámozzuk és ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni 20 percet, míg kiengedi a levét. A hagymát, paprikát, paradicsomot szintén megtisztítjuk, felkockázzuk. A padlizsánkarikákat leitatjuk, mindkét oldalukat belisztezzük és sütőben mindkét oldalukat pár perc alatt elősütjük. Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, paprikát, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, a végén hozzákeverjük a tejfölt. Az elősütött padlizsánokra kanalazunk a lecsóból, mindegyikre juhtúrót morzsolunk és kb. 15 percre visszatesszük a sütőbe, míg a túró szépen szétolvad rajta. Köretnek is megfelel, de egytálételnek is megállja a helyét. 

2012. július 21., szombat

Vaníliakrémes-ribizlis őzgerinc

Nálunk most érett be a ribizli és édesanya elkészítette az egyik kedvenc desszertem belőle. Ha ribizlire tesztek szert, mindenképp próbáljátok ki, nem bánjátok meg. A recept egy 2009-es Príma konyhából van.




Vaníliakrémes-ribizlis őzgerinc

Hozzávalók:

A tésztához: 4 tojás, 10 ek hideg víz, 5 ek cukor, 5 ek liszt, 2 ek porcukor.
A krémhez: 3 dl tej, kis fahéj, pár szem szegfűszeg, 3 tojássárgája, 1 cs vaníliás pudingpor, 4-5 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 dkg zselatinpor, 3 dl habtejszín, 35-40 dkg piros ribizli.
A tészta kenéséhez: 4-5 ek ribizlilekvár
Tetejére: porcukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját a vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Beleszórjuk a lisztet is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, végén beledolgozzuk a porcukrot is. A kemény habot a tojássárgás keverékbe dolgozzuk óvatosan, majd egy vajazott, lisztezett tepsiben 180 fokon 16-17 perc alatt készre sütjük. 
A krémhez 2 dl tejet a fahéjjal és a szegfűszeggel felforralunk. A tojássárgákat a kétféle cukorral, a pudingporral és a zselatinporral simára keverjük, majd a forró tejbe öntjük és sima krémmé főzzük. Miután langyosra hűlt, beleforgatjuk a tejszínt és a megtisztított, leszemezett ribizlit. 
A meghűlt tésztát akkorára vágjuk, hogy egy őzgerinc formát kibéleljünk vele és jusson egy akkora darab is, hogy a tetejét befedhessük. A tésztát, amivel kibéleltük az őzgerinc formát megkenjük felforrósított ribizlilekvárral. A krémet egyenletesen rásimítjuk, majd a másik piskótát ráborítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe hagyjuk dermedni. Tálaláskor kiborítjuk, megszórjuk a tetejét porcukorral.



2012. július 20., péntek

Diós-barackos sütemény

Szabadságom felét nagyszüleimnél töltöttem, Hatolykán, mondanom sem kell, nagyon jó dolgom volt!:) Ezt a süteményt akkor készítette mama. Ebből az adagból igazából két tepsi sütemény készült, ahhoz, ami a képen van, csak 1/3 adag kell a tésztából, de a 4 tojássárgáját nem igazán lehet harmadolni :D Így csak az egyikről van fotó, de leírom mindkettőt.




Diós-barackos sütemény + 1 ráadás

Hozzávalók:

Egyik réteg: 1 kg liszt, 4 tojássárgája, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, tej, só.
Másik réteg: 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 7 ek liszt, 7 ek cukor.
Egyéb:  zsemlemorzsa, jó érett kajszibarack, baracklekvár, cukros darált dió, cukor (nem tudok mennyiségeket, de lehet látni, hogy mennyi kell).

Elkészítés:

Elkészítjük az első réteget: az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk és kevés tejet adunk hozzá, hogy könnyű tésztát kapjunk. Pihenni hagyjuk fél órát. Három cipóba osztjuk, három lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot meghintjük zsemlemorzsával, szorosan egymás mellé rárendezzük a fél barackokat, megszórjuk cukorral, leborítjuk a második cipóból nyújtott lappal, 20 percig pihentetjük és kb. 40 perc alatt megsütjük.
A harmadik cipóból nyújtott lapot is sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük vékonyan baracklekvárral, megszórjuk a cukros darált dióval, erre is, nem annyira szorosan, félbevágott barackokat helyezünk. 
Erre elkészítjük a piskótatésztát: A megmaradt 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, egyenként hozzáadjuk a cukrot, 3 tojássárgáját, végül egyenként hozzákanalazzuk a 7 ek lisztet is. Az így kapott piskótamasszát ráöntjük a tepsiben levő barackos rétegre és megsütjük. Mikor kész van, tálalás előtt megszórjuk porcukorral. 


2012. július 18., szerda

Kérdezz-felelek játék



Alíztól és IsaBellától kaptam ezt a játékfelkérést, csak eddig nem nagyon volt időm eleget tenni a feladatnak, mivel szabadságon vagyok és többnyire olyan helyen, ahol nincs internetezési lehetőség. Még a héten tart a szabadság, de addig is válaszolok mindkettőjük kérdéseire.


IsaBella kérdései és válaszaim:



  1. Keresztneved? Katalin
  2. Kedvenc színed? lila
  3. Szeretsz főzni? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem? Nagyon szeretek, mert általában sikerélményem van és természetesen szeretek jókat enni és szeretem ha másoknak is ízlik, amit készítek.
  4. Kedvenc hazai előadó/banda? Hazai? Akkor Ego Sum :)
  5. Kedvenc szám tőlük. Félút, ez a csengőhangom is
  6. Kedvenc külföldi előadó/banda? Nehéz, mert nincsenek különösebb kedvenceim, inkább egy-egy számot kedvelek, ilyenektől, mint Green Day, Rúzsa Magdi, Hooligans, Kispál és a Borz, Zanzibár és még nagyon sok...
  7. Kedvenc szám tőlük? Mindig épp a hangulatomtól függ, hogy melyiket hallgatom szívesebben
  8. Kedvenc színész/színésznő/műsorvezető? Reese Witherspoon, Vin Diesel (érte még az akciófilmeket is hajlandó vagyok megnézni :) ), műsorvezető pedig talán Vágó István
  9. Kedvenc film/műsor? Babylon A.D., sorozatok, mint pl. Szökés, Lost, Grace klinika, NCIS, CSI, House stb. 
  10. Kedvenc időtöltés? zenehallgatás, barátokkal együttlevés, filmezés, biciklizés stb.
  11. Melyik az az ország vagy város, ahova nagyon szeretnél eljutni/visszamenni? Olaszország...
Alíz kérdései és válaszaim:




1. A "kopipésztes" világban sokan meglehetősen sajátosan értelmezik a plagizálás fogalmát. Sokan úgy vélik, hogy ami interneten, egy blogon például megjelenik, az bátran másolható és lehet vele sajátként ágálni. Ezért érdekel: Hogyan értelmezed a plágium, plagizálás fogalmát? 
Úgy gondolom, hogy lehet bátran vinni ami az interneten van, de megjelölve a forrást, vagy ahol erre esetleg külön felhívják a figyelmet a szerző beleegyezését kérni. Mindenképp örülök, ha valaki megoszt a blogomról, akár képet vagy receptet, vagy elkészíti, de úgy gondolom korrekt, ha van egy bejegyzésre visszamutató hivatkozás is. Igyekszem én is eleget tenni ennek és mindig megjelölni a receptjeim forrását, mert hát nem titok és úgy gondolom nem is "bűn" mástól receptet kipróbálni, hisz ezért tesszük fel a blogra, ha megjelöljük a forrást.
2. Szoktál-e politizálni? Illetve, milyen mértékben érdekel a politika? 
Nem szoktam, nagyon minimális, helyi szinten érdekel csak.
3. Mi a véleményed arról, hogy Romániában az érettségizők kétharmadát elbuktatták az idei vizsgán? 
Úgy gondolom ez az arány tükrözi a diákok hozzáállását, a tanárokét és a tanügyi rendszert is. Nem lehet konkrétan egy hibást kimondani, itt a rendszerrel van gond, véleményem szerint. 
4. Részt vennél-e egy átlagos képességű diákok érdekeit védő civilszervezet létrehozásában? Mennyire tartanád jó ötletnek egy ilyen szervezet megalakítását? Szerinted, kik kellene a tagjai legyenek?
 Először tájékozódnék, hogy mit is képvisel a szervezet, ha jó ötletnek tartom, akkor talán igen, de általában tartózkodom a szélsőséges dolgoktól. Tagjai minél változatosabb körből kéne kikerüljenek, hogy több szemlélet is találkozzon.
5. Mi a véleményed a reklámról? Szerinted, milyen mértékben befolyásolnak téged vásárláskor a reklámok?
Ha egy reklám nem túl rámenős, zaklató jellegű, "nem mászik bele pofátlanul léptem nyomon a képembe", akkor semmi probléma. Ha tájékoztató jellegű, néha a kevesebb több alapon, akkor még hasznos is lehet.
6. Szoktál-e képzőművészeti tárlatra járni? A kortárs képzőművészek közül, kinek a művét tennéd ki a lakásodban? 
Nem szoktam, de nem zárom ki a lehetőségét, hogy elmenjek egyre :)
7. Mikor és hol voltál utoljára moziban? Melyik filmet nézted meg? 
Itthon, Kézdin, lehet van 15 éve, és azt hiszem a 102 Dalmatát néztük meg.
8. Szoktál-e újságot/folyóiratot olvasni? Melyiknek vagy a megrendelője? 
Főképp receptes magazinokat olvasok, de ha kezembe kerül egyéb újság, abba is belelapozok.
9. Ha nyernél egy jutalomkirándulást és te dönthetnéd el, hová utazzál, mit választanál? Miért? 
Olaszország. Már jártam ott, nagyon tetszett, de kevés volt :) Még szeretnék, több időre, több helyre elmenni.
10. Ha feltehetnél egy kérdést egy híres embernek, mit kérdeznél és kitől? 
Nem tudom, tényleg nem... nincs ilyen elképzelésem. 
11. Milyen témájú blogokat olvasol szívesen, netán van-e kedvenc blogod? Melyik? 
Főként a receptes blogokat olvasom, de szeretem a személyes jellegű blogokat, saját tapasztalatokkal, történetekkel, esetleg amelyik valaminek a fejlődését követi nyomon, pl. vki elkezd írni a gyereke születésétől fogva és tapasztalatokat, kedves történeteket ír le rendszeresen, vagy egy betegségéről számol be vki és pozitív példát mutat. 

Ha nem haragszotok meg, most ezt nem küldöm tovább, úgy látom már nagyon sok mindenkihez eljutott. Nagyon köszönöm, hogy rám gondoltatok, jó érzés, hogy követtek, kiváncsiak vagytok rám :)


2012. július 13., péntek

Fokhagymás brokkolikrémleves

Hazajöttem szabadságra egyet :) Ezt a finom nyárias levest édesanya készítette:





Brokkolikrémleves

Hozzávalók:

4 gerezd fokhagyma, 1 kisebb hagyma olaj, 30 dkg brokkoli, 1 közepes krumpli, só, fehér bors, 2 dl tejföl, 2 ek fehérbor. 

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és olajon megfuttatjuk és kb 8 dl vízzel felöntjük, felforraljuk. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a levesalapba rakjuk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, azt is a levesbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg minden megpuhul benne. Blenderrel pépesítjük, majd a tejföllel dúsítva ismét tűzre tesszük, a tűzről levéve ízesítjük a borral. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.


2012. július 10., kedd

Tejfölös-kekszes süti (sütés nélküli)

Öcsém találta a Székely Hirmondóban ezt a receptet és el is készítette. Nagyon finom, krémes lett. 



Tejfölös-kekszes süti (sütés nélküli)

Hozzávalók:

40-45 dkg háztartási keksz, 8 dl tejföl, 3 csomag vaníliás cukor, 9 ek cukor, 2 ek kakaópor, 1 citrom leve.

Elkészítés:

4 dl tejfölben elkeverünk 4 ek cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és fél citrom levét. A maradék tejfölben elkeverünk 5 ek cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, a kakaóport és a másik fél citrom levét. Egy tepsi alját kirakjuk keksszel, Rásimítjuk a fehér krém 2/3 részét, amire ismét egy sor kekszet rakunk. Erre a kakaós krém 2/3 részét kenjük, majd ismét egy sor keksz. Ekkor ráöntjük a kétféle megmaradt krémet és újra rárakunk egy sor kekszet. Legalább egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Kellően megpuhul és könnyen szeletelhető!  

2012. július 9., hétfő

Wilibáld csirketál

Nem tudtam milyen nevet adjak ennek az ételnek, nem akartam, hogy túl hosszú neve legyen és anya azt mondta nézzem meg milyen névnap van. Többek közt Wilibáld névnap volt, erről a névről eddig még nem is hallottam. Így lett a neve Wilibáld csirketál :)



Wilibáld csirketál

Hozzávalók:

80 dkg csirkemell, kb. 6 bébikukorica, aszalt paradicsom, 7 ek tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 6 brokkolirózsa, só, bors, olaj.

Elkészítés:

A csirkemelleket kifilézzük, ha szükséges kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre rakunk egy-egy bébikukoricát és 1-2 aszalt paradicsom karikát, majd felgöngyöljük. Egy tűzálló tálat aljára csorgatunk kevés olajat és szorosan egymás mellé belerakjuk a feltűrt csirkemelleket. Melléjük rakjuk a megtisztított brokkolirózsákat. 


A tejfölt a reszelt sajttal és a tojással simára keverjük és ráöntjük a tálban levő ételre. Sütőben 4-es fokozaton (180 fok) kb 45 perc alatt készre sütjük. 

2012. július 8., vasárnap

Szegfűszeges hagymasaláta

Ez a recept is megjelent az előző bejegyzésben említett kiadványban :)





Szegfűszeges hagymasaláta

Hozzávalók:

Ecet, só, cukor, víz, 4 fej vöröshagyma, 3 szem szegfüszeg, 2 babérlevél,  20 dkg fekete olívabogyó.

Elkészítés:

Az ecetből, sóból, cukorból, és vízből ízlés szerint annyi levet készítünk, hogy jól ellepjen 4 db egész megtisztított hagymát. Beledobjuk a szegfűszeget és a babérlevelet. Ebben a lében főzzük meg az egészben hagyott hagymákat, forrás után kb 5 percig, vigyázva hogy ne legyenek puhák a hagymák.  A vízben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük karikákra. Összekeverjük a szintén felkarikázott olivabogyókkal és ráöntünk a főzőlevéből kb. 2 dl-t és rácsepegtetünk egy kis olívaolajat.

2012. július 7., szombat

Szedertorta

Ez a torta öcsém bérmálkozására készült és megjelent az Erdélyi Konyha, Ízes-színes nyári ételek című kiadványában. Ez az első receptkönyv, amiben megjelent receptem, nagyon jó érzés, remélem lesz még rá alkalmam :)






Szedertorta


Hozzávalók:

A piskótához:

6 tojás, 12 ek liszt, 12 ek cukor, , 6 ek víz,  ½ cs sütőpr.

Töltelék: ½  kg  szeder, 1 tasak vaniliás pudingpor, ½ l víz, 7 dkg cukor, 8 dl tejszín.

Elkészítés:

A tojások fehérjét a vízzel kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, folyamatos mixerelés közben., valamint a tojások sárgáját. Utána óvatos kavargatás mellett kanalanként hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Kikent tortaformába töltjük és megsütjük. Amíg hűl elkészítjük a tölteléket: a pudingport és  cukrot  kevés vízzel simára keverjük és hozzákeverjük a maradék vízhez, amibe beletesszük a szedret is, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.  A tejszínt kemény habbá verjük.  A kihűlt tortalapot kettévágjuk, az alsó tortalapra kanalazzuk felváltva egymás mellé  a tejszínhab felét és a szedres pudingot. Befedjük a másik tortalappal, kissé lenyomkodjuk. A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tortát. Ízlés szerint díszíthetjük. 



A kiadvány:









2012. július 6., péntek

Kókuszos lepény

Ezt a receptet is Rubin Konyhájából néztem ki, ő pedig Stahl Judit oldaláról. Nagyon finomra sikeredett, nem bonyolúlt, de különleges! :)



Kókuszos lepény

Hozzávalók:

A tésztához: 15 dkg vaj, 20 dkg darált kakaós keksz, 5 dkg kókuszreszelék
A krémhez: 2 tojás, 10 dkg cukor, 3 ek liszt, 4,5 dl tejszín, 15 dkg kókuszreszelék, 2 ek rum, 10 dkg puha vaj
  

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy pitesütőt vagy gyümölcstortaformát a tésztához megadott mennyiségű vajból kivéve megkenünk. A többi vajat a tésztához folyósra olvasztjuk, majd összekeverjük a darált keksszel és a kókuszreszelékkel. Egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaforma aljába, úgy, hogy egy peremet is képezünk kb 1,5 cm magasságban. Sütőbe tesszük és kb 15 perc alatt megsütjük. 

Közben elkészítjük a kókuszos krémet. A tojásokat szétválasztjuk és a tojásokat egy fazékban habverővel csomómentesre keverjük a cukorral, a liszttel és a tejszínnel. Hozzáadunk a kókuszreszelékből 10 dkg-ot és folyamatosan kevergetve, mérsékelt tűzön 5 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, a vajat és robotgéppel 5-8 percen keresztük keverjük, hogy langyosra hűljön. Ezután óvatosan hozzaforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

Mikor a megsült tészta langyosra hűlt, egyenletes rétegben rákenjük a krémet és megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel. Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, hogy jól összeálljon.




2012. július 5., csütörtök

Pudingtorta

Tegnap öcsém sikeresen levizsgázott autóvezetésből, jogosítványt szerzett :) Neki készült ez a torta, amit Rubin Konyhájából néztem ki. Annyi változtatás történt, hogy mazsola helyett meggyet tettem bele. Nagyon finom volt, köszönet a receptért, nagyon szerettük! :)



Pudingtorta


Hozzávalók:

1 cs csokoládé ízű pudingpor, 1 cs tejszín ízű pudingpor, 7 dl tej, babapiskóta, meggy, cukor.
Diszíteni: kb. 1 dl tejszín, csokoládéforgács. 

 
 
Elkészítés:

A csokoládé ízű pudingporból, kb 2-3 ek cukorból és 3,5 dl tejből pudingot főzünk. Egy közepes méretű jénai tálat kiöblítünk hideg vízzel, majd ebbe beleöntjük a csokipuding felét, rárakunk egy réteg babapiskótát, majd ráöntjük a maradék csokipdingot. Ugyanígy megfőzzük a maradék tejjel és 2-3 ek cukorral a tejszín ízű pudingot. Ennek is felét ráöntjük a csokipudingra, rászórunk egy réteg meggyet, erre rá a maradék tejszínes pudingot, majd ismét egy réteg babapiskóta. Mikor langyosra hűl, lefödjük átlátszó fóliával és hűtőbe rakjuk pár órára, de legjobb egy éjszakára. Tálalás előtt kiborítjuk a tálból, felverjük a tejszínt, rákenjük a tetejére és csokoládéforgáccsal diszítjük.

 

2012. július 4., szerda

Cukkinis szendvicskrém

A héten láttam meg Beastie blogján ezt a szendvicskrémet és azonnal megakartam kostólni :) El is készítettem hamar és nem bántam meg. Sajnos szegény nem túl fotogén, de nagyon finom! Köszönet a receptért! :)



Cukkinis szendvicskrém

Hozzávalók:

4 kisebb cukkini, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, olaj. 

Elkészítés:

A cukkinikat megtisztítjuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk és kis lángon addig pároljuk, amíg jól megpuhul és kenhető állaga lesz. Akár köretként is kiváló, de kenyérre kenve friss zöldségekkel is nagyon finom.  

2012. július 2., hétfő

Mogyorós-meggyes minitorták

Lényegében ez ennek a tortának a mini változata. Recept teljesen ugyanaz, csak nem kell szeletelni :)



Mogyorós-meggyes minitorták

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé, 7 tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 20 dkg darált mogyoró, 1,5 kk sütőpor, 1 üveg meggybefőtt (nálam 350 grammos), 1,5 tasak vanília ízű pudingpor, 2,5 dl tejszín.

Elkészítés:

15 dkg-ot az étcsokoládéból gőz fölött felolvasztunk, majd félretesszük hűlni. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kihűlt olvasztott csokoládét. Felváltva beleforgatjuk óvatos mozdulatokkal, felváltva a sütőporos, mogyorós lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát muffinformákba öntjük és 200 fokos előmelegített sütőben kb.  25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a tölteléket: a meggykompótot összekeverjük a pudingporral és sűrűre főzzük. A tejszínhabból kemény habot verünk, amibe belereszeljük a maradék csokoládét. Miután a muffinok kihűltek, fejjel fordítjuk őket, kettévágjuk, rákenjük a meggyes tölteléket és a tejszínhab 2/3-át a szélesebb részükre, amire ráborítjuk a kisebb lapot. A maradék tejszínhabból kanalazunk a tetejükre. 

2012. július 1., vasárnap

Mogyorós-meggyes torta

Négy kedves barátomnak készült ez a torta, születésnapjuk alkalmából. Kicsit madárlátta torta, ugyanis Csíkszeredában készítettem, de Szentléleken ettük meg. A díszítéssel nem voltam megelégedve, de valahogy ahhoz nincs érzékem. A recept Ottistól származik, csak én mandula helyett ugyanannyi erdei mogyorót tettem bele. Nagyon finom volt, már másodszorra készítettem,  köszönet a receptért! 








Mogyorós-meggyes torta

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé, 7 tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 8 dkg liszt, 20 dkg darált mogyoró, 1,5 kk sütőpor, 1 üveg meggybefőtt (nálam 350 grammos), 1,5 tasak vanília ízű pudingpor, 3,5 dl tejszín.

Elkészítés:

15 dkg-ot az étcsokoládéból gőz fölött felolvasztunk, majd félretesszük hűlni. A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kihűlt olvasztott csokoládét. Felváltva beleforgatjuk óvatos mozdulatokkal, felváltva a sütőporos, mogyorós lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a tölteléket: a meggykompótot összekeverjük a pudingporral és sűrűre főzzük. A tejszínhabból kemény habot verünk, amibe belereszeljük a maradék csokoládét. Miután a torta kihűlt, kettévágjuk, rákenjük a meggyes tölteléket és a tejszínhab 2/3-át, amire ráborítjuk a felső lapot. A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tortát és ízlés szerint díszítjük. 



Sajnos a szeletről nem sikerült jobb képet készíteni, de Ottis oldalán van egy, amelyik sokkal szemlélteti, hogy mennyire finom is ez a torta :) 



Az ünnepeltek (sajnos egyikük kimaradt).