2012. április 27., péntek

Vaníliapudingos epres palacsinta

Ez amolyan közös érdem, de én inkább csak elméletben vettem részt az elkészítésében: Laci megkívánta a palacsintát, én elmondtam, hogy hogy tudnám elképzelni és ő megvalósította, amíg én dolgoztam a szobámba. Hát mit is mondjak? Nem egy bonyolult desszert, nem bonyolult hozzávalókból, de nagyon finom. Habár nálunk az időjárás még közel sem nyárias, de jól esett egy kis kora nyári desszert...



Vaníliapudingos epres palacsinta 

Hozzávalók:

A palacsintához: 2 bögre liszt, 3 tojás, 3,5 dl ásványvíz, 2 dl tej, kevés olaj, 3 ek cukor, kevés zsír a serpenyő kikenéséhez.
A pudinghoz: 500 ml tej, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 3 ek cukor
Egyébb: eper.

Elkészítés:

A palacsintatésztát elkészítjük a hozzávalókból és kevés zsírral kikent palacsintasütőben egyenként kisütjük. A pudinghoz a tejet odatesszük főni, a tasak tartalmát egy bögrében elkeverjük az egész tejből kivett 4-5 ek tejjel és 3 ek cukorral, majd a tejet levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pudingporos keveréket, majd tovább főzzük kis lángon, míg besűrüsödik. Az epreket megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. 
Összeállítjuk a desszertet: egy palacsintát megkenünk vaníliapudinggal, ráhelyezünk eperszeleteket és négybe tűrjük. 
     

2012. április 24., kedd

Aszalt gyümölcsökkel töltött kacsamell

Drága öcsém 18 éves lett és születésnapi ebédjének egyik fogása volt. Nagyon szerettük! :)



Aszalt gyümölcsökkel töltött kacsamell

Hozzávalók: 

1 egész kicsontozott kacsamell, só, bors, 8 dkg aszalt barack, 8 dkg aszalt szilva, 1/2 dl vörösbor, rozmaring, olaj.

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a vörösborba. A két kacsamellet megszabadítjuk a bőrétől, sózzuk, borsozzuk, középen felszúrjuk és megtöltjük a beáztatott aszalt gyümölcsökkel. Megszórjuk rozmaringgal. Egy serpenyőben olajat hevítünk beletesszük a megtöltött kacsamelleket, lefödjük és egyenletesen átsütjük. Tálaláskor ferdén szeleteljük a kacsamelleket, hogy minden szeletbe jusson aszalt gyümölcs. Ha megmarad az aszalt gyümölcsökből, készíthetünk melléje köretnek aszalt gyümölcsökkel és kukoricával gazdagított rizst. 

2012. április 23., hétfő

Pityókafasírt :)

Az interneten nagyon sokféle változata kering ennek az ételnek, sok különböző névvel. Nekünk nagymama készítette sokszor, mi "kerektojás"-nak neveztük :) Laci pityókafasírtnak ismeri és ő készítette, ezért a neve is az maradt a blogon is. Nagyon egyszerű az elkészítése is (ennek ellenére  én sosem vagyok megelégedve azzal, amilyent én készítek) és a hozzávalók is nagyon egyszerűek, de számomra az tette különlegessé, hogy egyik hétvégén reggel ez a reggeli várt a konyhában. Mondanom sem kell, tökéletesen indult a napom :)





Pityókafasírt :)

Hozzávalók: 

5 db krumpli, 2 tojás, só, bors, olaj.

Elkészítés:

A meghámozott, megtisztított krumplikat kislyukú reszelőn lereszeljük és alaposan összekekevrjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk. Ujjnyi olajban megsütjük!

2012. április 22., vasárnap

Sajttekercs

Az Erdélyi Konyha 2012-es Kalendáriumába találtuk ezt a fincsi receptet. Édesanya a tegnap el is készítette, nagyon finom lett. Első sajttekercsünk, de szerintem nem utolsó! :)



Sajttekercs

Hozzávalók:

12 szelet sajt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg krémsajt, 10 dkg vaj, 9 szelet sonka, 5 keményre főzött tojás, 1 kk mustár, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés:

A sajtszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük szorosan egymás mellé. Megszórjuk a reszelt füstölt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tesszük, hogy a reszelt sajt beleolvadjon a másikba. Félretesszük kihűlni. Ezalatt a tojások fehérjét apróra vágjuk, összekeverjük a krémsajttal, petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, rákenjük a kihűlt sajtokra, majd erre jönnek a sonkaszeletek. A tojások sárgáját kikavarjuk a vajjal, mustárral, sózzuk, majd rákenjük a sonkákra. Szorosan feltekerjük, fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Miután megdermedt, ujjnyi vastagságúakra szeleteljük. 

2012. április 20., péntek

Sertésszelet gorgonzolamártásban

Aki szereti a gorgonzolát ételekben, annak biztos ízlik egy ilyen fogás, nekem legalábbis nagyon ízlett. Sajnos a kép nem az igazi, mert a fényképezőgépen felmondta a szolgálatot és telefonra szorult, na de, jó hogy volt az is...



Sertésszelet gorgonzolamártásban

Hozzávalók:

40 dkg sertéshús, 15 dkg gorgonzola, 2 dl tejföl, 1 ek mustár, olaj, 1 szál zöldhagyma, 1-2 ek liszt, só, bors, 6 dkg bacon.

Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben megsütjük mindkét oldalukon. Miközben sül a gorgonzolát, tejfölt, mustárt simára keverjük, akár mixer segítségével. Mikor a húsok megsültek, melléje dobjuk a felaprított bacont, ráöntjük a tejföles keveréket, összefőzzük, beletesszük felaprított zöldhagymát. Ha túl hígnak találjuk, teszünk bele 1-2 ek lisztet, simára kavarjuk és már tálalhatjuk is.    

2012. április 19., csütörtök

Almás sajtos csirkemell

Volt megmaradva egy kis csirkemellem, almám, füstölt sajtom és ananász. Gondolkodtam, hogy felkellene őket használni, akkor jutott eszembe egy recept, amit már készítettem többször, de az utóbbi időben valamiért nem. Pedig nagyon szeretem. Recept kis változtatásokkal Ottistól. Sajnos tálalni nem sikerült a legjobban, de már nagyon kívántuk, úgyhogy gyorsan nekiestünk :) Köszönet a receptért!   





Almás sajtos csirkemell

Hozzávalók:

1 csirkemell (kb. 20 dkg), 3 alma (kb. 30 dkg), 7-8 szelet bacon, 7 dkg füstölt sajt, ananász, 2 dl tejföl, liszt, só, bors.

Elkészítés:

Egy tűzálló tál alját kibéleljük a baconszeletekkel. 


A csirkemellet kb. falatnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk, rárakjuk a baconre. A csirkemellekre ananászkockákat helyezünk el.


 Erre ráreszeljük a megmosott, meghámozott almákat, valamint a füstölt sajtot. 


Ráöntjük a tejfölt, majd sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. 




2012. április 18., szerda

Steak burgonya mustárral

Ezt a receptet itt találtam és már készítettem, csak olyan hamar elfogyott, hogy időm sem volt lefotózni :). Most sort kerítettem a fotózására is, mert úgy gondolom, hogy viszonylag egyszerű ételként nagyon finom, tökéletes köret lehet sült húsok mellé. 



Steak burgonya mustárral

Hozzávalók:

5-6 db krumpli, 2 ek magos mustár (vagy egyszerű édes mustár és mustármag keveréke), 1 ek citromlé, 1/2 citrom reszelt héja, 1 kk oregánó, só, bors, 1 ek olaj, 1 ek olvasztott vaj.

Elkészítés:

A krumpli kivételével a hozzávalókat összekeverjük. A krumpli meghámozzuk, vastagabb hasábokra vágjuk és beleforgatjuk a mustáros szószba. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 220 fokon, kb. 1 óra alatt készre sütjük.

2012. április 17., kedd

Gyümölcskocsonya

Többféle kompótból volt megmaradva, mindegyikből egy kevés az alján, gondoltam gyorsan hasznosítom őket mind. Igazából bármilyen gyümölcskompótból ellehet készíteni, amilyen épp otthon van.





Gyümölcskocsonya

Hozzávalók:

különböző kompótok és leve (nálam szeder, meggy, szilva, ananász), egyéb gyümölcsök (nálam 1 banán, 1 narancs), zselatinlap, díszítéshez: tejszínhab, színes cukorkák.


Elkészítés:

A gyümölcsöket vegyesen egy kis tálkába vagy fagylaltkehelybe rakjuk. 5 dl folyadékhoz (kompótlé) 6 db lapzselatint használunk, ha kisebb adaggal dolgozunk, akkor arányosan csökkentjük. A lébe beletesszük a lapokat és melegítjük míg elolvadnak. Ekkor ráöntjük a poharakban lévő gyümölcsökre és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Fogyaszthatjuk kehelyben, vagy akár ki is boríthatjuk egy tányérba és úgy díszíthetjük. 

2012. április 16., hétfő

Töltött dagadó

Aki esetleg nem szereti a bárányhúst annak tökéletes helyettesítő lehet egy ilyen fogás. 



 Töltött dagadó

Hozzávalók:

2 kg sertéshasrész, 1 fej hagyma, 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg gomba, 1 szikkadt zsemle, 1 tojás, 1 pirospaprika, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, í ek zsír, 2 dl fehér bor.

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, aprítjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott gombát és együtt dinszteljük tovább. A zsemlét beáztatjuk vízbe, jól kicsavarjuk és hozzákeverjük a darált húshoz, amihez szintén hozzáadjuk a dinsztelt hagymás gombát, a tojást, a felkockázott paprikát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, fűszerezzük sóval, borssal. Megtöltjük a töltelékkel a dagadót, a széleit összevarjuk, sózzuk borsozzuk. Egy tepsibe tesszük sülni, 1 ek zsírral és aláöntünk kb. 2 dl fehér bort. Letakarjuk, majd miután megpuhul (kb. 90 perc) levesszük a fóliát és hagyjuk jól megpirulni.
 
  

2012. április 15., vasárnap

Zöldséges krumplisaláta

Ez a finom saláta köretnek is nagyon finom, de ha egy kis húsmentes egytálételre vágyunk, úgy is kitűnő.



 Zöldséges krumplisaláta

Hozzávalók:

1 kg héjában főtt krumpli, 2 db ecetes uborka, 1 db ecetes paradicsompaprika, 1/2 konzerv kukorica, tárkonylevél, 1 lilahagyma, só, bors, 1 kk cukor, 1 citrom leve, pici olaj. 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot. Hagyjuk egy kicsit állni, amíg a többi hozzávalót megtisztítjuk, felvágjuk, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olajjal.



2012. április 14., szombat

Csoda diós sütemény

Új receptet próbált ki édesanya. Valóban nagyon finom, omlós, recept innen, ahol Nea nagyon jól szemlélteti fázisfotókkal az elkészítés menetét. 



Csoda diós sütemény 

Hozzávalók:

Tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kis pohár tejföl, 4 tojássárgája, 1 ek porcukor, 3 ek ecet, csipetnyi só. A tészta kenéséhez: 10 dkg olvasztott vaj, vaníliás, porcukor.

Töltelékhez: 4 tojásfehérje felvert habja, 25 dkg darált dió, 25 dkg porcukor.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, 4 cipót formázunk belőle, mindegyiket vékonyra kinyújtjuk és megkenjük a langyos olvasztott vajjal. Feltekerjük őket hosszában. Külön-külön alufóliába csomagoljuk és egy éjszára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Másnap a rudakat kissebb darabokra vágjuk, kb. 12 db lesz egyből. Mindegyik kis darabot téglalap alakúra nyújtjuk és a hosszabb szélére teszünk keveset a töltelékből, hosszanti irányban feltűrjük, kissebb rudat formázva, hogy a széle alulra kerüljön. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon világis színűre sütjük és még melegen porcukorba forgatjuk. 
  


2012. április 13., péntek

Sokoldalúság díj

Lizitől díjat kaptam!:) Nagyon örültem neki. Most pedig igyekszem eleget is tenni a díjnak: el kell árulnom 7 olyan dolgot magamról, amiről eddig még nem beszéltem a blogomban és továbbadni a díjat 15 embernek.



1. Szeretek Csíkszeredában élni, már 6 éve lassan itt élek, de nagyon sok dolog köt Kézdivásárhelyhez: barátok, család, ott érzem a legnagyobb biztonságban magam.
2. Mind a négy nagyszülőm él és nagyon szeretném, ha az életem következő fontos lépésein is ott lennének és mind a négyen megérhetnék az első dédunokájukat (is).
3. Még 2 emberrel megigértük, hogy "sose halunk meg" :)) eddig sikerült megoldani :D
4. Talán naivan, de mindig hiszem, hogy velem és a szeretteimmel semmi komoly baj nem történhet, ebben valószínű erősít, hogy mellettem vannak még nagyszüleim.
5. Ezzel lehet nem vagyok egyedül, de kamaszkoromban azt mondtam, hogy "én nem lesz olyan, mint anya". Most pedig bár feleannyira szeretném, ha olyan jól tudnám csinálni a dolgokat, mint ő, most már remélem, hogy olyan leszek, mint ő :)).
6. Az emberi tulajdonságok, amik a legjobban kitudnak ábrándítani: hazugság, kétszínűség, ha valaki nem korrekt és ha madárnak néznek.
7. Félek a tehenektől és a lovaktól :))

A 15 ember nem tudom meglesz-e, de igyekszem. Szóval, akiknek a továbbadnám, ha elfogadják:

Dalma - hogy ne csak gasztróblog legyen és mert nagyon tetszenek a munkái 
cukigyö - mert tényleg sokoldalú a blogja
Erika - mert tetszik a felfogása, mégis keveset tudok róla
Rózsa - tetszenek nagyon a munkái


És akkor azok, akiknek a főztje tetszik, a teljesség igénye nélkül:


Timi
Barbi
Culinaria Ungaria
HajniZoli blogja
Gabriella
Gerdi
Gesztenye
hankka
Makacska
Lilla
Moha

És egy ráadás blog és + 1 információ rólam (nagyon belelendültem:)) 


Ottis - mert az ő gasztróblogja volt az első amelyiket olvasgattam és "fertőztem" meg vele a környezetem, majd indítottam én is egyet. Nekem az ő blogja A Gasztróblog :)
 
 
 





 

2012. április 12., csütörtök

Kacsahúsleves

Hasonlít a tyúkhúslevesre, de mégis különlegesebb íze van.



Kacsahúsleves

Hozzávalók:

1 kövér kacsa, 3 l víz, 4-5 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 1 zeller, só, pár szem feketebors, 1 kis cikk édes fehér káposzta.

Elkészítés:

A kacsát hideg vízbe főni tesszük, megsózzuk, feketebors teszünk. Azért fontos, hogy hideg vízbe legyen, hogy ne legyen zavaros a víz. Mikor megfőtt kivesszük a vízből a húst, betehetjük a sütőbe, második fogásnak. A hús levébe a megtisztított, 2-be illetve 4-be vágott zöldségeket megfőzzük, majd leszűrjük a levét és házi laskát főzünk bele.


2012. április 11., szerda

Töltött bárány

Nagymamám töltött báránya a húsvét fénypontja nálunk. Mindig valamit újít, tökéletesít rajta. Minden évben azt hisszük, hogy ez a legfinomabb, aztán kiderül, hogy egy év múlva fölülmúlja önmagát. :)



Töltött bárány

Hozzávalók: 

Egy fél bárány bordás része, az első combbal együtt, fokhagyma, 1/2 l bor.

A töltelékhez: 4 nyers tojás, 10 főtt tojás, 1 nagyobb szelet kenyér keményebb bele, bors, Maczalik fűszerkeverék, 1/2 kk őrölt szerecsendió, 1 kk gyömbérpor, 1 kk pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 15 dkg füstölt szalonna, a bárány tüdeje, mája.

Elkészítés:

Sütés előtti nap:

A bárányt jól megmossuk, besózzuk, borsozzuk és megspékeljük fokhagymacikkekkel. 
Elkészítjük a tölteléket: először a keményebb kenyérbelet összekeverjük a nyers felvert tojásokkal, fűszerezzük. Hagyjuk puhulni. Megfőzzük a tüdőt, ledaráljuk egy tenyérnyi nyers májjal együtt. Hozzáadjuk a tojásos kenyérbélhez, majd jöhetnek a lereszelt főtt tojások, apróra vágott szalonna, szintén apróra vágott petrezselyemzöld és snidling. 
Megtöltjük a bárányt a töltelékkel és egy napot hagyjuk állni.

A sütés napján:

Sütőbe tesszük a töltött bárányt, meglocsoljuk 1/2 l borral, letakarjuk alufóliával, addig sütjük míg megpuhul, majd levesszük az alufóliát és megpirítjuk. Sütés közben meg-meglocsoljuk a szaftjával. 

Krumplisalátával tálaljuk.


2012. április 10., kedd

Kuglófkalács

Azt ígértem, hogy sorban leírom a húsvéti ételeink receptjét. Akkor kezdem is, igaz nem sorrendbe, talán inkább visszafele :))
Ez volt mamánál a húsvéti desszert. Nagyon finom és mutatós is!





Kuglófkalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 gr élesztő kevés tejben feloldva, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1/2 citrom héja, 5 dkg kakaópor, 5 dkg cukor, tej, kb. 1/2 üveg meggykompót.

Elkészítés:

Az lisztet, a felfuttatott élesztőt, vajat, tojássárgáját, citromhéjat, és cukrot összedagasszuk, valamint annyi tejet adunk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk.  Két egyenlő részre választjuk, az egyikhez hozzáadjuk a kakaót is. Külön tálba hagyjuk őket kelni 1/2 órát. A fehér tésztát kitesszük lapítóra, kézzel kihúzogatjuk téglalap alakúra és megtöltjük meggyel, feltűrjük. Hengerré formáljuk a fehér és a kakaós tésztát is, majd egymás mellé tesszük és összefonjuk őket. Kuglófformában kb. 40 perc alatt készre sütjük.



2012. április 9., hétfő

Húsvét

Egy picit késve, de

Áldott Húsvéti Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!


Szeretném megosztani veletek, egyelőre csak képekben, a hétvégi húsvéti ételeinket. Szépen sorban következnek a képek mellé a receptek is. :)

Nagyszombatra édesanya készített töltött dagadót...






desszertnek pedig Csoda diós süteményt.



Húsvét vasárnapján hatolykai nagyszüleimnél ebédeltünk, itt a menüsor a következő volt:

Elsőnek kacsahúsleves...


... aztán következett az ünnep fénypontja, a töltött bárány



majd desszertnek egy nagyon finom "kuglófkalács".



Hát kell ennél jobb? :)


2012. április 7., szombat

Barackos csirkemell

Már többször láttam étlapokon is barack és csirke kombinációt, de eddig valahogy még nem próbáltam ki. Aztán most lett itt az ideje. Nekem tudtam, hogy ízleni fog, szeretem a gyümölcs-hús kombinációt és Lacinál is nagy sikert aratott, azt mondta ilyen finomat még nem is evett :)) (Lehet kicsit túlzás volt) Mikor mondtam, hogy a maradékot felpakolom neki tízóraira, azt mondta, hogy neki lesz a világon a legfinomabb tízóraija :) Az ilyen bókok miatt éri meg újakat kipróbálni!






Barackos csirkemell

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell, kevés liszt, vaj, barackkompót, 5-6 ek tejföl, 1 tojás, só, sajt.

Elkészítés:

Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk őket és egymás mellé helyezzük a kivajazott tálba. A barackokból cikkeket vágunk, rásorakoztatjuk a csirkemellekre. A tejfölbe elkeverjük a tojást és ráöntjük a barackos csirkemellre, majd megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. Krumplipürével tálaltam.


Mivel este fotóztam, így a képek nem a legjobbak sajnos, de már nem volt lehetőség jobbakat készíteni :)

2012. április 6., péntek

Citromos, aszalt barackos muffin

Folytatódik a Blogkóstoló nevű játék. Ebben a fordulóban Cukigyö blogja jutott nekem, ahol nagyon sok finomságot találtam. Azért esett végül erre a muffinra a választásom, mert még soha nem ettem és nem is készítettem aszalt barackos ételt. Így újdonság volt, de nagyon bevált!





  Citromos, aszalt barackos muffin

Hozzávalók:

12 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom, 4 tojás, 1 cs sütőpor, 33 dkg liszt, 10 dkg apróra vágott aszalt barack. 


Elkészítés:


A vajat a kétféle cukorral és a citrom reszelt héjával habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a citrom levét. Hozzákavarjuk a sütőporral elkavart lisztet és beleforgatjuk az aszalt barack darabokat. Muffinpapírokkal bélelt sütőformába kanalazzuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Én még félbevágtam őket miután meghűltek és megkentem baracklekvárral, majd összeragasztottam. Nagyon finom lett!:)



 


2012. április 3., kedd

Gyümölcsös sertésgrill

Emőcyyy barátnőm régebb készített hasonló fogást. Annak egy továbbgondolt változata lett a mai vacsoránk. Finom volt, első, de nem utolsó alkalommal készítettem! :)





Gyümölcsös sertésgrill

Hozzávalók:

4 szelet sertéshús, 4 szem kimagozott aszalt szilva, pár darab ananászkocka, só, bors, sajt.

Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy szelet sertéshúsra teszünk 2 szem aszalt szilvát és pár kocka ananászt, valamint pár kocka sajtot. Befedjük egy másik szelet hússal. A "hússzendvicseket" grillsütőbe tesszük és alacsony fokozaton (nálam 2-es volt) megsütjük. Ha szükséges  megfordítjuk. Hasábburgonyával tálaltam. 

2012. április 1., vasárnap

Nagymamám almás süteménye

Hétvégén nagymamás almás süteményt készített. Nagyon finomra tudja készíteni, mindenki szereti.





Nagymamám almás süteménye

Hozzávalók:

A lapokhoz: 40 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, kevés reszelt citromhéj, csipetnyi só, 2 ek tejföl, 2,5 dkg élesztő kevés cukros vízben felfuttatva.

Töltelékhez: 2 kg alma, kevés gríz (vagy prézli), fahéj.

Tetejére: porcukor.

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen. Két lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk az egyiket, megszórjuk  kevés grízzel vagy prézlivel. Az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházakat, lereszeljük, fahéjjal ízesítjük, ráhalmozzuk az alsó grízes (vagy prézlis) lapra, majd ezt is megszórjuk grízzel (vagy prézlivel), ráhelyezzük a másik lapot. Villával megszúrkodjuk és készre sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral.