2012. február 29., szerda

Aszalt szilvás húsfalatok

Fincsi kaja, ez is benne van a márciusi Erdély Konyhában :)


Aszalt szilvás húsfalatok
 
Hozzávalók:
10 dkg aszalt szilva, 50 dkg disznóhús,1 ek zsír, 1 fej fokhagyma, 1kk őrölt köménymag, 1/2 dl bor, só, bors.

A húst kockákra vágjuk, a zsírban megpirítjuk. Amikor félig megsült, beledobjuk az aszalt szilvákat, a szeletekre vágott fokhagymát, borst, köménymagot és 1/2 dl borral felöntjük. Zsírjára főzzük és krumplipürével tálaljuk.
 

2012. február 28., kedd

Sajtos háromszögek

Ez a finomság azt hiszem a kedvenc sajtos, sós ételem, melegen is nagyon finom, sokat meglehet enni belőle:) Ez is édesanyám munkája:)


Sajtos háromszögek

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 20 dkg zsír, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 25 dkg reszelt sajt, só.



Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojásokat, a zsírt és egy kk sót. Ezt öt részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk vékonyra, megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk a reszelt sajt 1/5-ével és egy kk sóval. Feltekerjük és cikk-cakkba kis háromszögeket vágunk. Tetejét megkenhetjük tojássárgájával és sajtot reszelhetünk rá. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig sütjük.


2012. február 27., hétfő

Gombaleves

Ezt a finom gombalevest ismét édesanyám készítette. Ezt a levesét, valamint az elkövetkező két bejegyzésem receptjét szintén megtaláljátok még az Erdélyi Konyha márciusi lapszámában, ami mától kapható. Nagyon büszke vagyok rá :). Ha eddig nem vásároltátok, mindenképp tegyétek meg, mi rendszeres vásárlói vagyunk. Olcsó, de színvonalas gasztrómagazin.


Gombaleves

Hozzávalók: 

1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrzselyemgyökér, 25 dkg csiperkegomba, só, bors, tárkony, babérlevél, kevés olaj, 1/2 dl tej, 2 ek liszt, 1 kk ecet, 1 kk cukor.

A zöldségeket felaprítjuk, megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott gombát, fűszerezzük, felöntjük vízzel. Mikor megfőtt, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet. A végén a tejből és a lisztből habarást készítünk és egy perc alatt összefőzzük.


2012. február 26., vasárnap

Tonhalas szendvics

Édesanya ötlete alapján született ez a szendvics:






Tonhalas szendvics

Hozzávalók:
4 szelet kenyér, 1 tonhal konzerv, 1 fej hagyma, pár szelet füstölt sajt.

Elosztjuk a szelet kenyereken a tonhalat. A hagymát felszeleteljük, ezt is eloszlatjuk, majd mindegyik szeletre füstölt sajtot helyezünk. Pár percre sütőbe rakjuk, míg megolvad a sajt a tetején és a kenyér kicsit megpirul. Egyszerű, finom, de különleges szendvics :)

2012. február 25., szombat

Fokhagymás pirított gomba

Nem tudtam milyen köretet készítsek, valami újat szerettem volna. Ez lett belőle.



 Fokhagymás pirított gomba

Hozzávalók:

6 db csiperke gomba, 2 cikk fokhagyma, kevés olaj, só, bors, petrezselyem.

A gombákat megtisztítjuk, különvesszük a kalapjukat és a szárakat. A fokhagymacikkeket kissebb darabokra aprítjuk, kevés olajon megfuttatjuk, erre rátesszük a gombákat, mindkét oldalukon megpirítjuk. Mikor kész, megsózzuk és megszórjuk friss petrezselyemzölddel. 
  

2012. február 24., péntek

Camembert-el sütött sertésszeletek

Mikor először megláttam az interneten ezt a receptet, nagyon szimpatikus volt, alig vártam elkészíthessem. Azt hiszem erre az ételre lehet mondani, hogy megosztó: nekem nagyon-nagyon bejött ez az ízkombináció, Laci szerint pedig "csak" három csillagos volt az ötből. :)



 Camembert-el sütött sertésszeletek

Hozzávalók:

4 szelet sertéshús, 15 dkg Camembert sajt, olaj, 3 dkg őrölt dióbél, 1 ek méz, 1 dl száraz fehérbor, só, bors.

Egy tűzálló tál aljába kevés olajat csorgatunk, épp hogy mindenhol olajos legyen. Elhelyezzük benne a hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk az őrölt dióval, rácsorgatunk egy ek mézet és rászórjuk a kockákra vágott Camembert sajtot. Az egészet felöntjük 1 dl száraz fehérborral. Nem kell lefóliázni! Sütőben kb 320 fokon 18-20 perc alatt készre sütjük, amíg elfő a bor és megpirul a sajt a tetején.


  



2012. február 23., csütörtök

Mézespogácsa

Lehet, hogy nem pont most van az időszaka a mézespogácsának, de mama most készített. Mi nem szeretünk egy ételt sem beskatulyázni, hogy az csak egy bizonyos ünnepkor lenne jó, akkor készítjük amikor megkivánjuk. Azért ízlett nekem különösen ez a mézes, mert jó puha volt, nem volt száraz.




Mézespogácsa

Hozzávalók:

45 dkg liszt, 2 ek méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 kk szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, ánizs.

A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd a kevés tejben felfuttatott szódabikarbónával, izesítjük  őrölt fahéjjal, őrölt szegfüszeggel és ánizzsal. Ehez a keverékhez hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a vajat és alaposan összedolgozzuk. Hütőbe 2-3 órán keresztül pihentetjük. Hagyjuk egy kicsit felengedni, a hütőből való kivétel után majd kisujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán. Pogácsaszaggatóval kivágjuk a formákat és megkenjük felvert tojással. Diszíthetjük csokidarabokkal, dióval, mandulával, mogyoróval. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.  

   

2012. február 21., kedd

Gerbeaud (Zserbó)

A zserbót is mama szokta készíteni, szerintem sokkal finomabb, mint a cukrászdai!


Gerbeaud (Zserbó)

Hozzávalók:

Tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 dkg cukor, 12,5 g élesztő, 3 ek tejföl, 2 tojássárgája, só.

Töltelékhez: 25 dkg őrölt dióbél, 20 dkg cukor, 1 cs vaniliás cukor, citromhéj, lekvár.

Tetejére: Tejcsokoládé vagy csokimáz.

A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk, lapokat nyújtunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjunk az első lapot, megkenjük lekvárral, valamint megszórjuk a diós-cukros-citromhéjjas keverékkel, majd ugyanígy folytatjuk a rétegezést, úgy, hogy tészta lap legyen legfelül. Előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Mikor kihűlt a tetejét megkenjük olvasztott csokoládéval vagy csokoládémázzal.

  

 

2012. február 20., hétfő

Négerfog (négerkocka)

Ismét egy sütemény nagymamától, ez is a kedvenceim közé tartozik. Fogadjátok szeretettel:)



 Négerfog (négerkocka)


Hozzávalók:

6 tojás, 60 dkg cukor, 20 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 30 dkg liszt, 1 cs sütöpor, 2-3 ek tej, citromhéj, tejcsokoládé.

Habosra kavarjuk a 6 tojás sárgáját 30 dkg cukorral, a vajjal és a kakaóval. Utána óvatosan belekavarjuk a lisztet, sütőport és 2-3 ek tejet, majd izesítjük citromhéjjal. Előmelegített sütőben készre sütjük.
A megmaradt 6 tojásfehérjét gőz fölött habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt 30 dkg cukrot és a megsült tészta tetejére kanalazzuk. Nem tesszük be a sütőbe többet. Tálalás előtt tetejére csokoládét reszelünk.

2012. február 17., péntek

Csillagfánk

Mivel még tart a farsangi időszak, ezért leírok egy finom fánk receptet, édesanyám receptje:


 Csillagfánk

Hozzávalók:

4 tojás, 8 ek tej, 8 ek olaj, 1 ek cukor, csipetnyi só, liszt, bő olaj a sütéshez.

A liszten kivül a hozzávalókat összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy sűrübb palacsintatésztát kapjunk.

Itt van pár kép az elkészítés folyamatáról:

A fánkkészítő eszközök,


 amiket belemártunk előbb pár másodpercre a forró olajba, majd a masszába

 

  
A masszás fánkkészítőt pedig a forró olajba:

 

2-3 másodperc múlva a tészta magátol lekéne váljon a fánksütőről, ez akkor nem valósul meg, ha nem tartottuk előzőleg elég hosszú ideig forró olajban a fém formát. Az elején pár alkalomal, míg kitapasztaljuk, ez mennyi idő is pontosan, késsel vagy villával lesegítjük:


 

Mikor egyik oldaluk megpirult, megfordítjuk,


 

 majd szalvétára kiszedjük, egy réteg szalvétára, egy réteg fánk kerül, hogy jól letudja szívni az olajat róla.

Megszórjuk porcukorral.


 

2012. február 16., csütörtök

Aszalt szilvás - fokhagymás töltött hús

Ezt a finomságot ismét édesanya készítette, nagyon szerettük, érdemes kipróbálni!


Aszalt szilvás - fokhagymás töltött hús

Hozzávalók:

1 kg hosszúhús, 5 dkg aszalt szilva, 6 cikk fokhagyma, 3 dl vörösbor, 4-5 szem szegfűszeg, kis fahéj, 1 kk rozmaring, 1 vöröshagyma, só, bors, olaj.

Előző este felforraljuk a bort a szegfűszeggel és a fahéjjal, hagyjuk langyosra hűlni, majd a kimagozott aszalt szilvára öntjük. Másnap a húst besózzuk,  hosszú pengéjű, éles késsel átszúrjuk középen, megtültjük a lecsepegtetett  aszalt szilvával és a megtisztított fokhagymacikkekkel. Megkötözzük, mint a sonkát, mélyebb sütőedénybe tesszük. Megszórjuk rozmaringgal, mellédobjuk a negyedelt hagymát, meghintjük borssal, meglocsoljuk olajjal és előmelegített 220 fokos sütőben kb 10 perc alatt megkapatjuk. Aláöntünk egy kevés vizet vagy bort, fóliával betakarjuk ls tovább, 180 fokon 45-50 perc alatt puhára pároljuk. Levesszük róla a fóliát, majd a saját levével locsolva 15 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor szépen lehet szeletelni, krumplipürével kínáljuk.
   

2012. február 14., kedd

Gyors hamburger

Az az igazság, hogy semmi ötletem nem volt, hogy mit csinálhatnék a darált húsból és egyszer még volt egy próbálkozásom hamburgerhúsra, de nem jött össze. Hajlamos vagyok arra, hogy ha valami nem sikerük, akkor azt nem is próbálom meg többször. Most alaposabban nézelődtem receptek után és összemixeltem a nekem legjobban tetszőre. Tudom, az eredeti marhahúsból készül, de higyjétek el, így is nagyon finom:)



Hamburger

Hozzávalók:

3 zsemle, 6 szelet lapsajt, kevés vaj, 3 salátalevél, 1 paradicsom,

A húspogácsához: 35 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 10 dkg sajt, oregánó, Maczalik fűszerkeverék (elhagyható), só, bors, 1 fej hagyma, kevés olaj.

A mustármártáshoz: 2 cikk fokhagyma, 1 ek mustár, 2 ek tejföl, só, 1/2 kk citromlé, 1/2 kk cukor, 3 dkg vaj. 



Elkészítjük a húspogácsákat: a hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük. A darált húst összekeverjük a dinsztelt hagymával, tojással, fűszerezzük, belereszeljük a sajtot. Három húspogácsát formézunk belőlük, a zsemlék méretéhez igazítjuk az átmérőjüket és grillen, alacsony fokozaton megsütjük, majd mikor már nem nyers, fennebb emeljük a fokozatot, hogy piruljon is meg.  Mikor kész van és még forró, rájuk helyezünk egy-egy lapsajtot, hogy szépen olvadjon rá.

Elkészítjük a mustármártást: a fokhagymákat összezúzzuk és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mustárral elkevert tejfölet, izesítjük a ctromlével, sóval, cukorral, összeforraljuk.

Összeállítjuk a szendvicseket: kettévágjuk, megkenjuk vajjal, ráhelyezünk mindegyikre egy-egy lapsajtos húspogácsát, ezekre rákanalazunk1-2 kk mustármártást, pár paradicsomkarikát, egy-egy salátalevelet, majd ismét egy-egy lapsajtot. Lefödjük a zsemlék kalapjaival.

Jó étvágyat hozzá! 



  

2012. február 13., hétfő

Omlett Botitól

Hétvégén Botinál voltam, egy igazi élmény volt ( :D ). Ezt a finom ételt készítette, nagyon finom, elkészíteni sem nehéz, én is elfogom készíteni...





Omlett Botitól

Hozzávalók:

 4 tojás, 6-7 ek liszt, só, 1 kissebb fej hagyma, 1/2 paprika, fél szelet kenyér, olaj, kevés reszelt sajt, pár karika kolbász, szalámi.

A tojásokat, a rántottához hasonlóan felverjük, sózzuk és kanalanként hozzáadjuk a lisztet, minden kanál után jól elkeverjük. Beleaprítjuk a hagymát és a paprikát, kolbász, szalámikockákat, amiket előzöleg kis kockákra vágtunk,  majd egy edénybe olajat tültunk és beleöntjük a masszát. Tetejére kenyérdarabkákat aprítunk. 


Mikor az alja megpirult, megfordítjuk és megpirítjuk a másik oldalát is. Mikor mindkét oldala megpirult, sajtot reszelünk rá és mégegyszer megfordítjuk, hogy az is piruljon meg. Még melegen fogyasztjuk, akár ketchuppal, sajtkockákkal :).

Remélem jól írtam le a receptet, hanem majd kijavítanak.  

   

2012. február 6., hétfő

Aszalt szilva bacon bundában

Ezt a finomságot Laci kostólta vendégségben valakinél, nagyon ízlett neki, kérte, hogy készítsem el. Jó ötlet volt! :)



 Aszalt szilva bacon bundában

Hozzávalók:

4 csík bacon, 12 db kimagozott aszalt szilva, zsír.

Egy csík bacont 3 részre vágunk, vagy attól függően, hogy mennyi kell egy darab aszalt szilva bebugyolálásához és mindegyikbe belegöngyölünk egy-egy aszalt szilva szemet. Mikor mindegyikkel kész vagyunk, kevés zsírban kisütjük, közben megforgatva, hogy mindenhol szépen piruljon meg.

Nagyon finom még melegen is, de hidegen is jó, akár hidegtálra is alkalmas, de salátákba is tálalhatjuk.


Elkészítettem grillen is, semmi zsiradék hozzáadása nélkül és nagyon finom lett úgy is!

 
  

2012. február 5., vasárnap

Töltött cukkini

Ezt a finomságot ismét édesanyám készítette és még most is érzem a számban az izét, nyamii :)




Töltött cukkini

Hozzávalók:

3 cukkini, cérnakolbász, 4 cikk fokhagyma, 2 ek liszt, tej, 1 dl tejföl, 2 ek olaj, 2 dkg vaj, só, bors, reszelt sajt.

A cukkinikat meghámozzuk, függöleges irányban félbevágjuk, középen kivájjuk és mindegyikbe dugunk egy-egy szál kolbászt. Elkészítjük a mártást: a vajból, az olajból és a lisztből rántást készítünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, átpirítjuk. Csorgatunk bele kis tejet, beletesszük a tejfölet, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk. Egy tűzálló tál aljába öntjük a mártást, beletesszük a töltött cukkinikat, valamint a belőlük kivájt részt is eloszlatjuk közöttük, majd megszórjuk reszelt sajttal. Kb 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.  

2012. február 4., szombat

Bocitekercs

Újabb mutatós és finom desszert  édesanyától. Igazából a tésztája, ami itt a képen fehérnek látszik, szép sárga volt, csak nekem nem sikerült sehogysem jó képet készíteni sajnos :( Az ötlet innen.


 Bocitekercs

Hozzávalók:
6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, 3 ek víz, 2 ek olaj, 1 ek kakaó, baracklekvár, 1 kk sütőpor.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájába beleteszünk 3 ek curot, az olajat, vizet és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, azzal is elkavarjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, elkeverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tészta felét kb 3 cm-es kihagyásokkal egy sütőpapirral bélelt tepsibe csíkokba csorgatjuk, majd a maradék tésztába belekeverjük a kakaót és ezt a masszát szintén csíkokba beleöntjük a megmaradt helyekbe, így kapunk egy csík fehér, egy csík barna masszát, amíg az el nem fogy. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Mikor kész van, sütőpapirral együtt még melegen feltekerjük, a csíkokkal megegyező irányban. Mikor kihűlt kiegyenesítjük, megkenjük baracklekvárral és újból feltekerjük, ezúttal már sütőpapír nélkül. A tekercs tetejét megkenjük kétszínű mogyorókrémmel.

 

2012. február 3., péntek

Sertésszelet aszaltszilvával grillen

Mikor megszületett a fejemben ez az ötlet, sokáig gondolkodtam, hogy tényleg elkészítsem-e, mert féltem, hogy nem jó ötlet egyszerre sütni a húst és a bacont, mert a bacon hamarabb megpirul és a hús még nyers lesz. De nem így történt szerencsére és bátran merem ajánlani, mert nagyon-nagyon finom :)




Sertésszelet aszalt szilvával grillen

Hozzávalók:

4 szelet sertéshús, 16 db aszalt szilva, 4 csík bacon, só, bors.

A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mindegyik alá egy-egy csík bacont teszünk, kicsit keresztbe, úgy, hogy mindkét végük egyformán lógjon ki a hús alól, egyik vége jobbra, másik balra igazodjon. Mindegyik hússzeletre teszünk 4-4 db aszalt szilvát és rájuk hajtjuk a baconok kilógó végét. A grillsütőt a legalacsonyabb fokozatra állítjuk, ráhelyezzük a húsokat, majd addig sütjük, míg a hús elkészül, utána picit fennebb emeljük a hőmérsékletet, hogy piruljon rá a bacon. Ha szükséges megfordítjuk. Még melegen fogyasztjuk, én hagymás krumplival tálaltam.


   

2012. február 2., csütörtök

Mogyorókrémes-almás szendvics

Ismét kivántam valami édességet és ott szomorkodott egy alma is, de csak úgy elrágcsálni nem volt kedvem, úgyhogy készítettem valami rögtönzött desszertet. Nekem ízlett, lehet kicsit fura, de jó :)



Mogyorókrémes-almás szendvics

Hozzávalók:

1 szelet kenyér, mogyorókrém, 1 alma, kókuszreszelék, fahéj.

A szelet kenyeret megkentem mogyorókrémmel, megszórjuk almakockákkal, kókuszreszelékkel és fahéjjal.