2012. január 31., kedd

Linzerkarikák

Ismét mama tésztája, igyekszem mindent összegyűjteni és ezt veletek is megosztani.


Linzerkarikák

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 1 ek tejföl, 20 dkg vaj, reszelt citromhéj, 1 tasak sütőpor, 1/2 kk szalakáli, baracklekvár, kókuszreszelék.

A tésztához a hozzávalókat, a baracklekvár és a kókuszreszelék kivételével összedolgozzuk. Ha szükségesnek érezzük, akkor teszünk bele 1-2 kanál olajat. Kinyújtjuk a tésztát, formával kivágjuk, felének a közepébe kis karikákat vágunk. Sütőpapirral bélelt tepsiben megsütjük őket. Baracklekvárral összeragasztjuk: a felső része lesz, amelyik "lyukas" és kókuszreszelékkel megszórjuk.
   

2012. január 30., hétfő

Corn dog, avagy öcsém a konyhában :)

Tegnap reggel öcsém készítette a reggelit. Ritkán készít kaját, de mikor készít akkor az biztos, hogy különleges és finom. Ez az étel egy amerikai gyorskaja, állítólag ott sok helyen lehet kapni, én eddig itt még nem láttam, nem is hallottam róla, de szerintem nem utoljára volt ez sem készítve :) Recept innen.
 

Corn dog

Hozzávalók:

10,5 dkg liszt (+még kb 1 ek), 10,5 dkg kukoricaliszt, 6 g tasakos élesztő, 1 tojás, 1,5 dl víz, csipet cukor, só, 6 db virsli, olaj, 6 db saslik pálcika.

A langyos vizet elkeverjük a cukorral, az élesztővel, a szobahőmérsékletű tojással. A kétféle lisztet összekeverjük és a tojásos keverékhez adjuk, legjobb ha az egész egy magas pohárban van. Bő olajat forrósítunk. A virsliket a saslik pálcikákra húzzuk és belemártjuk lisztbe, majd a masszába és a bő olajban kisütjük, hogy szép aranysárga legyen. Ketchuppal, mustárral, majonézzel kináljuk.  
 
 
  

Császárszalonnás sertéspörkölt

Rég nem készítettem pörköltet, pedig nagyon egyszerű és szeretjük is. Most volt itthon megmaradva egy kis császárszalonnám, gondoltam biztos nem ronthatja el...


Császárszalonnás sertéspörkölt

Hozzávalók:

30 dkg sertéshús, 10 dkg császárszalonna, kevés olaj, só, bors, paprika, 1 fej vöröshagyma, 5 kk paradicsompaszta, 10 dkg tejföl, 3 ek liszt.

A húst és a császárszalonnát felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a császárszalonnakockákat is, megpirítjuk, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, hozzáadjuk a sertéskockákat is, picit azt is pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepja a húst, hozzáadjuk a paradicsompasztát és főzzük amíg jól megpuhul a hús. Ha még mielőtt megpuhulna, elfő a víz, pótoljuk. Nekem kétszer is kellett pótolni. Mikor megpuhult, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölet és a lisztet, összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre, picit összeforraljuk és már készen is van. Én a változatosság kedvéért puliszkával és tálaltam.  
 

2012. január 29., vasárnap

Gyümölcstorta

Öcsém matekversenyen volt és édesanya ezzel a finomsággal várta haza, mivel a gyümölcstorta a kedvence.


Gyümölcstorta

Hozzávalók:

4 tojás, 8 ek liszt, 8 ek cukor, 1 kk sütőpor, 4 ek víz, 1 tasak vanília ízű pudungpor, 1/2 l tej, friss gyümölcsök, gyümölcskompótok, ami éppen otthon van.

Elkészítjük a piskótát: a tojás sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjékhez hozzáadunk 4 ek vizet és kemény habbár verjük, majd tovább verve folyamatosan hozzáadjuk kanalanként a cukrot és egyenként a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet is kanalanként adjuk hozzá, óvatosan kavarva. Kizsírozott kerek tepsiben, előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük. Mikor meghűlt rászórjuk a darabokra vágott gyümölcsöket, nálunk ez meggy volt, kiwi, narancs, banán. A pudingporból és a tejből elkészítjük a pudingot és ráöntjük a gyümölcsökre. A tetejére díszítésképpen ribizlikompót került.

   

2012. január 28., szombat

Pozsonyi diós kifli

Nagyon finom kifli, ismét mama-féle :)


Pozsonyi diós kifli

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 1 ek tejföl, 3 ek cukor, 2 dkg élesztő, amit vízben futtatunk fel, só.
A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 3 tojásfehérje, 5 dkg mazsola (előzőleg beáztatva vízbe).
Tojás a kenegetéséhez.

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd hidegbe tesszük, akár hűtőszekrénybe is lehet, 1 órára.
Elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjéket habbár verjük, hozzákeverjük a cukrot, diót, mazsolát. 
A tésztából, ha letelt a hidegben töltött 1 óra, diónyi golyókat formázunk, amiket egyenként kinyújtunk, beletesszünk kb s kk tölteléket, kifli formára feltűrjük, megkenjük felvert tojással és megsütjük.   

2012. január 27., péntek

Bolognai spagetti másképp

Először bolognai spagettit akartam készíteni, aztán mégis kicsit változtattam rajta, de tervben van az eredeti bolognai spagetti elkészítése is Stahl Judit könyvéből. Habár ez nem egy konkrét recet alapján készült, csak a rögtönzés műve, nagyon ízlett.

Bolognai spagetti másképp

Hozzávalók:

20 dkg spagettitészta, 25 dkg darált sertéshús, 5 ek paradicsompaszta, 15 dkg császárszalonna, egy konzerv gomba, olaj, só, bors, majoranna, oregánó, Maczalik fűszerkeverék, 1 fej vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma.

A hagymákat megtisztitjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A császárszalonnát felkockázzuk és megpirítjuk a dinsztelt hagymán. Hozzáadjuk a darált húst, kevergetés mellett pirítjuk, hogy ne maradjanak húscsomók, fűszerezzük, felöntjük kevés vizzel, hozzáadjuk a gombát, paradicsompasztát és összefőzzük. A spagettitésztát bő vízbe megfőzzük. 



Tálaláskor a megfőtt spagettitésztára kanalazzuk a darált húsos szószt, esetleg fokhagymamártással kínáljuk, aminek a receptje itt található.  

2012. január 26., csütörtök

Kati tészta

Ismét egy recept a mamám készítette sütemények gyűjteményébe. Nagyon szeretem, az egyik kedvencem az ő sütijei közül.


Kati tészta

Hozzávalók: 

A lapokhoz: 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 25 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír), 1 tasak sütőpor, 15 dkg cukor, ha szukségesnek találjuk, akkor nagyon kevés tej, reszelt citromhéj.
A krémhez: 1 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 ek kakaó, 3 ek barackdzsem, 2 ek rumaroma.
Tetejére: 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, tejcsokoládé.

 A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, 3 lapot nyújtunk, egyenként megsütjük őket. Amelyik a legsikertelenebb lett, összetörjük, összedolgozzuk 1 dl tejjel, a vajjal és a krém többi hozzávalójával. Ezt a krémet rákenjük az egyik lapra, rátesszük a másik lapot. 
A tojások fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és még tovább verjük. Rákenjük a tetejére, majd szeletelés előtt tejcsokoládét reszelünk rá. 

2012. január 25., szerda

Szélesmetélt diómártással és pácolt bélszíncsíkokkal

Nemrég nyertem egy helyi lapnál, a Székely Hirmondónál, pont a beküldött receptjeimmel :) Nagyon jó érzés volt és hát még a nyeremény... Nagyon tetszettek mindig is Stahl Judit receptjei és most megkaptam egy szuper receptes könyvét, amelynek a címe "Stahl Judit - Gyors olaszos tészták". Ezúton is köszönöm a nyereményt és íme az első, de nem utolsó, ínycsiklandozó étel, amit elkészítettem belőle:


 

 Szélesmetélt diómártással és pácolt bélszíncsíkokkal

Hozzávalók:

40 dkg szélesmetélt, 40 dkg bélszín, 1 dl vörösbor, 4 ek szójaszósz, olaj. A diómártáshoz: 10 dkg dióbél, petrezselyem, 2 dl olivaolaj, 2 citrom, só, bors. 

A tésztát bő vízben odarakjuk főni. 
A bélszínt kb ujjnyi széles és 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, összekeverjük a borral és a szójaszósszal, majd félretesszük pácolódni.
A diómártáshoz a dióbelet kissé megpirítjuk, majd robotgépbe vagy darálóba ledaráljuk. Hozzéadunk petrezselymet, az olivaolajat, ráreszeljük a 2 citrom héját, az egészet összepépesítjük, majd sózzuk, borsozzuk és ráfaracsarunk egy fél citrom levét.
Megsütjük a bélszín szeleteket. Egy serpenyőben kevés olajat felhevítünk, majd beletesszük a lecsepegtetett bélszínszeletek egyharmadát és alaposan átsütjuk, közben forgathatjuk. Majd ugyanígy járunk el a második és a harmadik adaggal is. 
A megfőtt tésztát leszűrjük. Abban a serpenyőben, amelyikben megsüttük a hússzeleteket összeforgatjuk a tésztát, a húscsikokat és a diómártást, 1 perc alatt összemelegítjük. 


Tálaláskor meghinthetjük reszelt sajttal.

 

És végül egy kis könyvreklám, mert megérdemi :

 

2012. január 24., kedd

Almás Krémes Beastie blogjáról

Nemrég indult egy játék 4Gyerek blogján. Tetszett, beneveztem. Nekem Beastie blogja jutott, aminek különösen örültem, mert számomra új volt és nagyon sok finomságot fedeztem fel nála. Mindenkinek ajánlom bátran, biztos mindenki talál valamit magának nála :) Én ezt a sütit választottam és nem bántam meg. Nem készítettem még ilyent, de azt hiszem nem az utolsó alkalom volt :) Íme, ahogy én készítettem és ahogy nekem sikerült: 


Almás Krémes

Hozzávalók:

A tésztához: 1 kg alma, 8 tojás, 20 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1/2 tasak sütőpor, 3 ek víz, 3 ek kakaó. A krémhez: 1 tasak vanília ízű pudingpor, 1/2 l tej, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor. Tetejére: tejcsokoládé.

 

Az almákat meghámozzuk, kivesszük a magházakat és cikkekre, nagyobb darabokra vágjuk. Egy tepsit (az enyém 25x25 cm-es) kibélelünk sütőpapírral és az alját kibéleljük az almaszeletekkel. Elkészítjük a tésztát: szétválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjéhez hozzáadjuk a 3 ek vizet és kemény habbá verjük, majd folyamatos mixerelés közben kb 4 adagban hozzákeverjük a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját és végül a robotgépet kikapcsoljuk és óvatos mozdulatokkal belekavarjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Mikor készen van, a masszát kettéválasztjuk és az egyik felébe belekavarjuk a kakaót. Először a kakaómentes masszát oszlatjuk el egyenletesen a tepsiben lévő almákon, majd a kakaóst. Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbáig. 

Miközben sül a tészta, a tejet odatsszük főni, a pudingport simárab keverjük 2 ek cukorral és 4 ek tejjel, beleöbtjük a fövő tejbe és sűrű pudingot főzünk belőle. Félretesszük hűlni. A margarint alaposan elkeverjük a porcukorral. Ha készen van a tészta, megvárjuk míg kihűl. Ha a puding már langyosra hűlt, hozzákeverjük a porcukros margarint. 

Mikor a tészta kihűlt, kiborítjuk a sütőből, levesszük róla a sütőpapírt és óvatosan, középről kifelé haladva rákenjük a pudingos krémet két részben: egyszer felét, be a hűtőbe egy kis időre, majd újból rá a másik felét és megint be a hűtőbe tálalásik. Tálalás előtt reszelünk rá csokoládét.

 
 

2012. január 21., szombat

Gombás sertésszűz

Nem egy bonyolult recept, de aki szereti a változatos ételeket, az ezt is szeretni fogja.


Gombás szertésszűz

Hozzávalók:

30 dkg sertésszűz, 10 dkg csiperkegomba, 1 fej lilahagyma, olaj, só, bors, rozmaring, sajt. 

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk rozmaringgal. Egy tepsibe olajat vagy zsírt rakunk, belehelyezzük a hússzeleteket, kevés vizet, majd fóliával letakarva puhára pároljuk. Miközben párolódik, a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A gombát is megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd kevés vízben megfőzzük.  Miután a hús megpárolódott, levesszük a fóliát, mindegyik szelet húsra teszünk a dinsztelt hagymából és a gombaszeletekből, valamint mindegyikre sajtot teszünk. Visszatesszük a sütőbe és még pár percig pirítjuk, hogy a sajt jól elolvadjon a tetején.

2012. január 20., péntek

Sült halfilé kukoricás rizzsel

A halfilét Laci készítette, a köretet pedig én.



Sült halfilé

Hozzávalók: Halfilé, kukoricaliszt, só, bors, halfűszer, citromlé, olaj.

A halfiléket leitatjuk, ne legyenek nedvesek. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk halfűszerrel és citrom levét rácsorgatjuk. Az olajat felhevítjuk. A halfiléket egyenként beleforgatjuk kukoricalisztbe és mindkét oldalukat megsütjük. Tálaláskor is szalvétára helyezzük, hogy itassuk le kellőképpen az olajat.   

Kukoricás rizs

Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, rizs, kukorica, só, olaj.

A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Rászórjuk a rizset,  kb 1 percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk. Mikor a rizset már nem érezzük nyersnek, hozzáadjuk a kukoricát is, összekavarjuk és már csak max 2 percig hagyjuk. Azért nem teszem bele hamarabb a kukoricát, mert nem szeretem ha elfő.
     

2012. január 19., csütörtök

Panírozott sertésagy

Úgy hallottam, hogy ez az étel a kevésbé ismertek közé tartozik. Lehet, hogy furcsa, de aki szereti pl. az agyaslevest és a panírozott dolgokat, akkor ezt is fogja szeretni, mi legalábbis nagyon szeretjük.


Panírozott sertésagy

Hozzávalók:
70 dkg sertésagy, 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, bors, olaj.

Külön tálakba teszunk lisztet, felvert tojást, amit fűszerezünk és zsemlemorzsát. Az agyakat megtisztítjuk alaposan, majd óvatosan sorba belemártjuk a lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába  és bő forró olajban kisütjük.
   

2012. január 18., szerda

Kelbimbókrémleves

Ritkán készítek levest, de valamilyen csoda folytán a napokban megkívántam a krémlevest. Pont egy Prima Konyha magazint lapozgattam és benne találtam ezt a receptet. 



Kelbimbókrémleves

Hozzávalók:

30 dkg kelbimbó, 10 dkg császárszalonna, 1 közepes krumpli, olaj, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 8 dl víz, 2 dl főzőtejszín, erdei mogyoró.
 A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a felkockázott császárszalonnával együtt kevés olajon megpirítjuk, felöntjük 8 dl vízzel, felforraljuk. A kelbimbót megtisztítjuk, harmadoljuk, a krumplit is meghámozzuk, kockázzuk, majd a levesalapba tesszük. Fedővel letakarva, kis rést hagyva, 20-25 percig főzzük, amíg jól megpuhulnak a zöldségek. Levesszük a tűzről, botmixerrel pépesítjük az egészet, hozzáadjuk a tejszínt és összemelegítjük. Tálaláskor megszórjuk szárazon (zsiradék hozzáadása nélkül) megpirított erdei mogyoróval.

   

2012. január 17., kedd

Gofri

Ez egy igazán finom gofri recept. Mi kétféle lekvárral ettük, valamit mákkrémmel.





Gofri

Hozzávalók: 2 tojás, 4 ek cukor, 1 tasak vaniliás cukor, 1 tasak sütőpor, 50 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 2 dl olaj, 7 dl langyos víz, csipet só.

A lisztet a tojások sárgájával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, sütőporral, olajjal, vízzel simára keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és belekeverjük a tésztába. 

Mákkrém

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 5 ek darált mák, 3 ek cukor, 4 dkg vaj, 2 ek liszt.

A tejben a vajat és a cukrot közepes hőfokon megolvasztjuk. Beleöntjük a mákot és a kevés vizzel elkavart lisztet. Folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük.

   

2012. január 16., hétfő

Első lasagne

Ez volt az első lasagne próbálkozásom és azt hiszem nem az utolsó. Édesanyám bevált receptjét készítettem el. Mindenkinek ajánlom :)


Lasagne

Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 3 ek olaj, 2 ek paradicsompaszta, 2 dl víz, 1 kk só, bors, rozmaring, oregánó, bazsalikom, 9 nagy lap (téglalap alakú) lasagne tészta (vagy 18 kicsi). 8 dkg vaj, 3 ek liszt, 8 dl tej, só, bors, őrölt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, erre rátesszük a darált húst és addig nyomkodjuk szét, miközben pirul, amíg nem lesznek benne csomós darabok.  Hozzáadjuk a paradicsompasztát, felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, 2-3 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. 
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat egy fazékban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, de ne piruljon meg a liszt. A tejet hozzacsorgatjuk apránkémt, akár 3-4 adagban, ezt is folyamatosan kevergetjük, amíg sűrű lesz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és hozzáadjuk a sajt felét. Egy olyan tepsit választunk, amibe 3 nagy lasagne lap belefér. Az alját vékonyan kivajazunk, megkenünk egy réteg besamel mártással, erre 3 lap lasagne tészta, újból besamel mártás, majd a darált húsos ragu. Ismét lasagne lapok, besamel, darált hús, majd mégegyszer ugyanez. A legfelső (harmadik) lasagne tészta rétegre végül besamel mártás kerül, jól födjük be mindenhol, ez fontos, mert így lesz jó puha a tészta és a végén szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. 180 fokos sütöben kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor kockákra vágjuk, én magamnak megszórtam Provencei fűszerkeverékkel.
 

2012. január 15., vasárnap

Egyetemisták étele/élete :)

Nemrég átküldte egy egyetmista, zenész fiú, hogy miket evett mostanában. A képek minősége sajnos nem a legjobb, de úgy gondoltam egy bejegyzést mindenképp megér, pláne, hogy ma van a névnapja :) Az első képen hagymás-szalonnás spagetti van, vagy ahogy ő írta "parasztspagetti", a másodikon pedig szalmakrumpli reszelt sajttal, savanyú uborkával, naranccsal (?!) és állítólag ott a sült hús is, valószinű a sok krumpli alatt van.
Szóval senki ne szidja sem az egyetemistákat, sem a zenészeket, mert aki ilyeneket tud (és higyjétek el, hogy ezeknél bonyolultabbat is) az rossz ember nem lehet :) Ügyes vagy Lóri!!! ;) S boldog névnapot :D




Gombás csirkemáj

Többféleképpen szoktunk elkészíteni csirkemájat, például így:


Gombás csirkemáj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 25 dkg csiperkegomba, 1 hagyma, kevés olaj, 1 dl fehérbor, só, bors, vaj.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A gombát megtisztítjuk, kockázzuk és hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, kb 10 percig hagyjuk összeforrni. Ezalatt egy másik sepenyőben kevés vajat megolvasztunk és hozzáadjuk a megtisztított, apróbb darabokra vágott májat. Miután jól megpirult, hozzáadjuk a gombás keverékhez, ráöntjük a bort és hagyjuk főni kb 15 percig még. Sós vízben megfőzött makarónival, krumplipürével vagy párolt rizzsel is tálalhatjuk. Jó étvágyat hozzá!    

2012. január 12., csütörtök

Pehelykönnyű túrós pite

Nagyon szeretem az édességeket, de a tehéntúrósok valahogy nem tartoznak a kedvenceim közé. Édesanya nagyon szereti, ezért igyekszik olyan tehéntúrós desszerteket készíteni, amit én is megeszek. Illyen volt a szülinapi sakktáblatortám és ez a finomság is :) Recept, kis változtatásokkal innen.




Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók:  

A tésztához: 40 dkg liszt, 4 tojássárgája, 10 dkg zsír, 5 dkg margarin, 1/2 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk cukor, csipet só.  

A töltelékhez: 50 dkg tehéntúró (ami, ha száraz lehet tenni hozzá 2 ek tejfölet), 25 dkg porcukor, 1 tasak vaniliáscukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 4 tojásfehérje, 1 ek liszt.

Langyon cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgájákat habosra keverjük a zsírral és a margarinnal, hozzáadjuk a lisztet és a felfuttatott élesztőt, csipet sót, majd alaposan összedolgozzuk. Két részre osztva, az egyikkel kibélelünk egy 32x22-es vajjal kikent tepsit. A töltelékhez a túrót simára keverjük a porcukorral, vaniliáscukorral, hozzáadjuk a mazsolát, a citrom reszelt héját, majd a tojásfehérjéket kemény habbá verve és a lisztet. A tölteléket a tepsiben levő tésztára öntjük, majd a másik tésztrészt is kinyújtjuk és befedjük a tölteléket. Villával megszúrkáljuk a tetejét, majd 2-3 órát pihentetjük. 180 fokon kb 30 percig sütjük. Mikor kész van, a tetejét megszórjuk porcukorral.  


2012. január 11., szerda

Citromos sertésszelet gombamártással

Ez a fogás elkészítése amennyire egyszerű, annyira ízletes :)


 
Citromos sertésszelet

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, kevés olaj, kevés liszt, só, bors, rozmaring, 1 citrom leve és reszelt héja.

A hússzeleteket kiklopfoljuk, a széleit éles késsel bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Miután megpirultak ráöntjük a citrom levét és a reszelék felével megszórjuk, valamint rozmaringgal és tovább sütjük. Mikor szép pirosra sültek megszórjuk a maradék reszelékkel és tálaljuk.

Gombamártás

Hozzávalók: 36 dkg csiperke gomba, 15 dkg tejföl, 2 ek liszt, só, fehérbors, pirospaprika, kevés olaj.

A gombákat megmossuk, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A fazékba kevés olajat töltünk, rádobjuk a gombaszeleteket, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük kb. 1,5 dl vízzel, fűszerezzük. Mikor a víz elfőtt és már megpárolódott a gomba, hozzáadjuk a lisztet, a tejfölet és ha szükségesnek találjuk akkor még vizet, megszórjuk pirospaprikával, összekavarjuk.

2012. január 4., szerda

Cordon bleu másképp

Nagyon szeretjük a Cordon bleu mindenféle változatát, ez is egy érdekes fajtája, finom, édesanya szokta készíteni :) Ez is a szilveszteri hidegtálát részét képezte: 



Cordon Bleu darált húsból

Hozzávalók: 75 dkg darált hús, 5-6 szelet sajt, 5-6 szelet sonka, só, bors, Maczalik fűszerkeverék, 1 tojás.

A darált húst összekeverjük a fűszerekkel és a tojással, egy sütőpapírra kilapítjuk, ráhelyezzük egymás mellé a sonkaszeleteket, rá a sajtszeleteket. A sütőpapír segítségével felgöngyölítjük, mint a piskótatekercset, meglocsoljuk kevés olajjal, fél dl bort töltünk alája, majd 180 fokos sütőben, lefödve kb. 30 percig hagyjuk, majd még 10 percig fólia nélkül pirítjuk. Szeletelve hidegen és melegen egyaránt finom :)



2012. január 3., kedd

Körözöttel töltött paprika

Ez az étel is a szilveszteri hidegtálon volt, ez volt az egyetlen húsmentes :)


Körözöttel töltött paprika

Hozzávalók: 4 db paprika, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 2 ek tejföl, 1 kk köménymag, 1 kk pirospaprika.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan összekavarjuk és azzal megtöltjük a paprikákat. Kicsit hagyjuk állni hidegben, majd szeletelve tálaljuk. 


2012. január 2., hétfő

Szilveszteri hidegtál és sonkatekercs

Lefotóztam a szilveszteri hidegtálat, majd szép sorjában felkerülnek a receptek is :) Volt rajta aszalt szilvával töltött csirkemellkarikák, cordon bleu darált húsból, töltött paprika, töltött sonkatekercsek. Ezekenkivül volt még Ottis Réteges tojássalátája,  azt sajnos nem sikerült lefotózni, de nagyon finom lett, hamar elfogyott :) Desszertnek pedig meggyes kiflialmás kekszgolyók



Töltött sonkatekercsek



Recept innen. Túl sokat nem foglalkoztam a dekorálással, de úgy gondolom az íze kárpótolta ennek a hiányát :-)

Hozzávalók: 12 szelet sonka, 2 tojás, 2 ek majonéz, 2 ek reszelt torma, 1 krémsajt, 1 kk mustár, só.

A tojásokat keményre főzzük, lereszeljük és hozzákeverjük a többi hozzávalót. A krémet a sonkákra halmozzuk és feltekerjük.

2012. január 1., vasárnap

Meggyes kifli

A legtöbb kiflifélét nem igazán szeretem, mert mindig száraznak találom. De ez... Ez nagyon finom, omlós, poronyó. Persze csakis Édesanyám készíthette :)



Meggyes kifli

Hozzávalók (75 db lett belőle): 50 dkg liszt, 12 dkg zsír, 2 tojássárgája, 5 dkg élesztő, 1 dl víz, só, 1 dl tejföl, meggybefőtt, porcukor és vaniliás cukor.

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl meleg vízben. A lisztet, zsírt, tojássárgákat, felfutatott élesztőt, csipetnyi sót, tejfölet összedolgozzuk. Kb. 30 percig pihentetjük. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk és négyzeteket vágunk belőle, kb 7x7 cm-eseket, egyik sarkában rakunk 2 meggyet, majd attól a sarkától kezdve felgöngyölítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és kb 17 perc alatt, 180 fokon készre sütjük. Még melegen (ez fontos!) vaniliás cukorral elkevert porcukorba hempergetjük, hogy magába szívja a cukrot.