2011. december 31., szombat

B.Ú.É.K.




 Köszönöm, hogy olvastok és mindenkinek nagyon köszönöm a kedves visszajelzéseket, nagyon jól esnek :) Két hónapja még nem is gondoltam volna, hogy egyáltalán lesz ennyi bejegyzésem is. Remélem jövőben is sikerül elnyernem a tetszéseteket és meglátogattok majd :) 
Mindenkinek Békés, Boldog, Új Évet Kívánok!

2011. december 30., péntek

Banánkenyér

Ezt a receptet egy kedves volt osztálytársamtól, Évától kaptam, ő pedig Írországban tanulta. Aki szereti a banános süteményeket, annak mindenképp ajánlott :)




Banánkenyér

Hozzávalók: 115 g összevágott dió, 230 g liszt, 150 g cukor, 1 kk sütőpor, 1/4 kk szódabikarbóna, 1/4 kk só, kevés fahéj, 2 tojás, 115 g olvasztott vaj, 2-3 drb (454 g) érett banán, 1 tasak vaniliáscukor, 100 g kis darabokra aprított csokoládé.

A banánokat villával összetörjük, összekeverjük a tojásokkal, vajjal. Egy másik tálba külön összekeverjük a többi, száraz hozzávalót, majd a banános keverékbe forgatjuk. Kivajazott, lisztezett kalácssütő formába 180-190 fokon készre sütjük, tűpróbáig. Jó étvágyat hozzá! 

2011. december 29., csütörtök

Virslipörkölt

Egy karácsony buliba kérdezte tőlem egy srác, hogy készítettem-e már virslipörköltet. Na hát én nem, hogy nem készítettem eddig, de még nem is hallottam róla. Gondoltam, jól hangzik, kipróbálom. Krumplipürével, rizzsel lehet tálalni. Finom lett, csak ajánlani tudom! Köszi a receptet ;) És köszönöm a tálalókat az angyalnak ;)




Virslipörkölt

Hozzávalók: 6 virsli, 1 vöröshagyma, 2 ek paradicsompaszta, só, bors, 3 babérlevél, őrölt rozmaring.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, belerakjuk a karikákra vágott virslit, kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi vizzel, hogy épp a virslikarikákig érjen, beletesszük a babérleveleket, fűszerezzük, hagyjuk pár percig főni, míg megfőnek a virslik. Hozzátesszük a paradicsompasztát, összeforraljuk és készen is van.

2011. december 28., szerda

Kókuszdió sütemény

Ezt a receptet Rita konyhájából néztem ki és a munkahelyemre, az idei év utolsó munkanapja alkalmából készítettem el. Nagyon finom lett, nagy előnye, hogy sütés nélkül készül.



Kókuszdió sütemény

Hozzávalók (20 darabhoz): külső réteghez: 10 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 5 dkg cukor, 1 ek kakaó, 4 ek sárgabaracklekvár, belső részhez: 8 dkg fehér csokoládé, 2,5 dkg vaj, 5 dkg kókuszreszelék. Kókuszreszelék a diszítéshez. 

Először odatesszük a csokit és a vajat gőz fölött olvadni. Amíg olvad a külső réteghez  összekeverjük a diót, kekszet, cukrot, kakaót, majd hozzá kanalanként a lekvárt, hogy formázható masszát kapjunk. Ha már 3 kanál után jó a massza, nem kell beletenni a negyediket. A kókuszreszeléket kávédarálóba vagy valamilyen egyébb darálóba minél finomabbra porítjuk. Ezalatt a csoki megolvadt, belekeverjük a kókuszreszeléket és betesszük a hűtőbe dermedni kb 25 percre. A külső réteg masszájából diónyi golyókat formázunk, 20 darabot, és ezt is betesszük a hűtőbe. Kivesszük a fehér masszát és apró golyókat formálunk, ebből is 20 darabot.  A barna golyókat kilapítjuk, beleteszünk egy fehér golyót és beburkoljuk a kilapított barna masszával, majd beleforgatjuk kókuszreszelékbe. Mikor mindegyikkel készen vagyunk, tegyük kis időre hűtőbe, majd tálalás előtt éles késsel vágjuk őket ketté. 

2011. december 26., hétfő

Dupla-gombás pizza

Minél több dolgot felszerettem volna használni ami otthon volt és elég sok volt a gomba egy pizzához képest, így lett dupla gombás. Elég sűrűre sikerült a feltét rajta, úgyhogy, aki nem szereti így, annak elég fele adag gomba, egy rétegbe.


Dupla-gombás pizza

Hozzávalók:  egy adag pizzatészta (1/4-e ennek a pizzatésztának), 4 ek paradicsomszósz, pizzafűszerkeverék, 2 cikk fokhagyma, 1 kissebb fej hagyma, 6 fej csiperke gomba, 2 nagy szelet sonka, 4 ek tejföl, reszelt füstölt sajt.

A kinyújtott pizzatésztára kenjük a paradicsomszószt, amit megszórunk pizzafűszerkeverékkel, vékony szelet fokhagymákat rakunk rá és kevés hagymakarikát. A gombát vékony szeletekre vágjuk és egy réteget rakunk a pizzára, erre jönnek a sonkacsíkok, majd ismét egy réteg gomba. A tetejére tejfölet kenünk és megszórjuk füstölt sajttal. előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük. 

2011. december 24., szombat

2011. december 23., péntek

Gorgonzolakrém

Eredetileg gorgonzolaszószt szerettem volna készíteni, csak aztán annyira sűrű lett, hogy inkább szendvicskrémnek felel meg. Nem bántam meg, hamar elfogyott, legközelebb dupla adagot készítek:)


Gorgonzolakrém

Hozzávalók: 3 dkg vaj, 10 dkg gorgonzola, 2 cikk fokhagyma, 2 ek tejföl, 2 kk mustár.

A vajat kis lángon megolvasztjuk, megpirítjuk benne a megtört fokhagymát, utána a kockákra vágott gorgonzolát, mustárt, tejfölet és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg egynemű nem lesz az egész. Lehet melegen is fogyasztani, kenyérre kenve, vagy miután kihűlt, olyan állaga lesz kb., mint a pástétomnak, nagyon finom pl. pirított kenyérre kenve.

2011. december 22., csütörtök

Sonkában sült tojás

Kolléganőm mondta egyszer, hogy ő így is szokott tojást készíteni és a napokban eszembe jutott, hogy van egy kis spenótom és kéne mellé valami. Jó ötletnek bizonyult a sonkában sült tojás, nem bántam meg és nem is az utolsó alkalom volt, hogy ezt készítem :) Köszönet Kingának az ötletért ;)



Sonkában sült tojás

Hozzávalók:  2 szelet sonka, 2 tojás, kevés füstölt sajt, kevés gorgonzola, só, vaj a tojássütő kikenéséhez.

A tojássütő formát kikenjük vajjal, a sonkaszeletekkel kibéleljük, amibe beleütjük a tojást, sózzuk, rakunk rá füstölt sajtot és gorgonzolát. Sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük és már meg is van a könnyen elkészíthető, de különleges ételünk.

2011. december 21., szerda

Mézes-krémes szelet

Nagymamám nagyon sok süteményt készít, mivel mindenki szereti a családból, nem is tudom, hogy eddig miért nem került fel egy recept sem, de nem baj, ezután pótolom a hiányosságot :)



Mézes-krémes szelet

Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg méz, 10 dkg vaj, 1/2 dl tej, 16 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 2 tojás, 60 dkg liszt, 1 kk szódabikarbóna, 1 tasak vaniliás cukor, 1 kk  fahéj, só, a krémhez és mázhoz: 1 tasak vaniliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaniliás cukor, 1/2 dl citromlé, 1/2 dl rum, 1 ek reszelt narancshéj, 15 dkg lekvár, 15 dkg étcsokoládé, 2 ek olaj.

A tésztához a mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük, beledolgozzuk a citromlével és a cukorral elkavart tojásokat. Elkeverjük a lisztben a szódabikarbónát, vaniliás cukrot, fahéjat, 1 csipet sót, hozzáadjuk a mézes keveréket, összedolgozzuk, fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát 4 részre osztjuk, 25x35 cm-es lapokat nyújtunk belőlük, egyenként 5-8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a pudingport és tejet sűrüre főzzük, rászórunk 1 ek porcukrot, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral. A kihűlt pudinghoz keverjük a citromlét, a rumot, a reszelt narancshéjat, majd az egészet összedolgozzuk a vajas krémmel. A mázhoz a lekvárt felforrósítjuk, átpaszírozzuk.

Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, aztán a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, rá a negyedik lap, a maradék lekvár. 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, a lapok tetejére öntjük, hagyjuk megdermedni. 1-2 napig, letakarva hagyjuk puhulni.


2011. december 20., kedd

Újságcikk

Most látom, hogy belekerültem a Székely Hirmondó mai lapszámába :) nagyon fura magam viszontlátni :) A cikket elolvashatjátok itt:

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/csajcsevej/27924-nnepi-fzs-takarkosan.html

Sajtos-zöldséges makaróni

Ezt a finomságot édesanyám készítette, a recept ötlete egy régebbi Príma Konyhából származik, de ő módosított rajta:



Sajtos-zöldséges makaróni

Hozzávalók: húslevesből való zöldségek (4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér), 15 dkg csiperkegomba, 1 közepes konzerv kukorica, ételizesítő, fél fej vöröshagyma, 2-3 ek olaj, 25 dkg makaróni, só, 12,5 dkg szimpla sajt, 12,5 dkg füstölt sajt, vaj, bazsalikom, kurkuma.

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd az apróra vágott gombát 4-5 perc alatt megpirítjuk rajta. A makarónit enyhén sós vízben megfőzzük, fűszerezzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd a makarónit és a zöldségeket úgy rétegezzük benne, hogy minden sorra másfajta vékonyra szeletelt sajt kerüljön. A tetejét jó bőven meghintjük reszelt sajttal vagy sajtokkal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük, amíg jól megolvad a sajt a tetején. Tálaláskor adjunk hozzá tejfölet.

2011. december 19., hétfő

Füstölt sajtos szendvics

Ez a szendvics is annak a szüleménye, hogy kívánok valamit, de nincs kedvem lemenni az üzletbe :) És nem volt türelmem kivárni, amíg főzök is valamit, hogy kipróbáljam az új, mamámtól kapott Provence-i fűszerkeveréket :)



Füstölt sajtos szendvics

Hozzávalók: 1 szelet kenyér, paprika, vaj, füstölt sajt, Provence-i fűszerkeverék.

A szelet kenyeret megkenjük vajjal, a paprikát felkockázzuk, rászórjuk, majd erre pár szelet füstölt sajtot. Betesszük mikróhullámú sütőbe, amíg megolvad rajta a sajt, majd megszórjuk a Provence-i fűszerkeverékkel. Különleges íze lesz, nekem tetszett :)

2011. december 18., vasárnap

Anya-féle zöldségleves

Ma ezt a finom levest ettük ebédre, édesanyám készítette és mint mondtam, nem vagyok nagy leveses (ez sajnos látszik a bejegyzéseimen is - leves hiány van), de ennek a levesnek amilyen egyszerű az elkészítése, olyan nagyon-nagyon finom volt :)



Anya-féle zöldségleves

Hozzávalók: 1 kissebb hagyma, 1 kissebb paprika, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 marék zöldborsó, kevés orsótészta, só.

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, utána az apróra vágott zöldségeket is hozzáadjuk, felöntjük 2 l vizzel, sózzuk. Mikor  a zöldség félig megfőtt, akkor beledobjuk a tésztát is.  Összesen kb. fél órát kell főzni.

2011. december 17., szombat

Halfilé sajtmártással

Szeretjük a halat, igaz sajnos ritkán készítek, de mikor készítem is, próbálom különlegessé tenni. Ezalkalommal így sikerült és nagyon finom.




Halfilé sajtmártásban

Hozzávalók: 4 nagy szelet halfilé, 3 nagyobb csiperkegomba, 20 dkg kukorica, 1/2 pirospaprika, 6 dkg vaj, 3 ek liszt, 3 dl tej, 16 dkg reszelt sajt, őrölt szerecsendió, fehérbors, só, bors, olaj.

A halfiléket sózzuk, borsozzuk, ha túl nagynak találjuk a tepsinkhez képest, akkor elvágjuk kétfelé és megsütjük olajban, majd egy vajjal kikent tűzálló edény aljába tesszük, majd rászórjuk a kukoricát. A gombákat megmossuk, megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk és ezt is rátesszük a kukoricás halra, majd erre jön a kockákra vágott paprika.



Elkészítjük a sajtmártást: A vajat mérsékelt tűzön megolvasztjuk és összekeverjük a liszttel, ilyenkor jó sűrű állaga lesz, ezért kicsidenként, óvatosan, folyamatos kevergetés közben csorgassuk hozzá a tejet, hogy ne legyen csomós, adunk hozzá kevés fehérborst és őrölt szerecsendiót és tovább kavargatjuk. Mikor kicsit besűrüsödött beletesszük a reszelt sajt felét és kavargatjuk. Miután a sajt elolvadt benne, ráöntjük a tálba a zöldséges halra és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. 


Sütőben, teljes lángon kb 20-25 perc alatt készre sütjük, amíg megpirul a sajt a tetején. 

2011. december 16., péntek

Húsmuffin

Még régebb kaptam ilyen nevű receptet az interneten, aztán teljesen átalakítottam és ez lett belőle:



Húsmuffin

Hozzávaló: 4 nagyobb szelet sertéshús, kevés reszelt füstölt sajt, 8 szem aszalt szilva, 4 kk kukorica, kevés gorgonzola, só, bors, kevés olaj.

A hússzeleteket kiklopfoljuk vékonyra, sózzuk, borsozzuk, kibéleljük velük a muffinformák mélyedéseit, amelyeket azelőtt kikentük kevés olajjal. Mindegyik mélyedésbe szórunk kevés reszelt füstölt sajtot, teszünk 2-2 szem aszalt szilvát, 1-1 kiskanál kukoricát és 1-2 kocka gorgonzolát. A hússzeletek lelógó széleivel betakarjuk a tölteléket, igyekezzünk úgy, hogy ne maradjon sehol rés. Mindegyikre kevés olajat csorgatunk, majd előmelegített 180 fokos sütöben kb 25 perc alatt készre sütjük, míg szépen megpirul a tetejük.




2011. december 15., csütörtök

Almás-csokis muffin

Ezt a fincsi muffint már édesanya többször elkészítette, így úgy gondoltam én is megpróbálkozok vele, persze az enyém nem lett olyan finom, mint az övé (sosem lesz:) ), de mindenkinek ajánlom, érdemes kipróbálni, nagyon finom. A recept innen.



Almás-csokis muffin

Hozzávalók (12 darabhoz) : 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 tasak vaniliás cukor, 10 dkg margarin, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 1/2 tasak sütőpor, 10 dkg tejcsokoládé, 2 db alma.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, a csokit is egy kockának a felére törjük. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a puha margarint, a vaniliás cukrot, elkeverjük, aztán a tejet, lisztet és a sütőport, majd beleforgatjuk az almát és a csokit. Belekanalazzuk a muffinformákba a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbáig. 

2011. december 14., szerda

Céklás szendvics

A recept ötlete ismét innen, s már csak azért megérte elkészíteni, mert ezáltal szerettem meg igazán a céklát. Eddig is megettem, de ha lehetett válogatni, akkor inkább mást ettem :)


Céklás szendvics

Hozzávalók: kenyér, 1 nagyobb cékla, 2 ek tejföl, 1 kk mustár, só, bors, pár csepp balzsamecet és olívaolaj, őrölt köménymag, a tetejére  sajt.

A céklát megmossuk, alufóliába csomagoljuk és előmelegített sütőben puhára sütjük. Miután kihűlt lereszeljük, a tejfölt összekeverjük a mustárral, balzsamecettel, olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a  köménymagot is. A reszelt céklát összekeverjük a tejföles keverékkel és kenyérszeletekre halmozzuk, majd a tetejére sajtszeleteket teszünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megolvad a tetején és a kenyér is megpirul picit.

2011. december 12., hétfő

Töltöttt gomba

Ezzel a finomsággal várt édesanyám mikor hazajöttem :) Minden hétvégn újból és újból rájövök, hogy milyen jó nekem:)


Töltött gomba

Hozzávalók: 12 fej nagyobb csiperkegomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 kis konzerv kukorica, 10 dkg sajt, kb 2 marék rizs, ételizesítő, só, bors, majoránna, kevés olaj, 25 ml bor

A gombákat megmossuk, szárukat kivágjuk és a gombafejeket meghámozzuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és kevés olajon odatesszük dinsztelni. A sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük, a gombaszárakat apróra vágjuk és ezeket is hozzáadjuk a dinsztelődő hagymához, együtt dinszteljük. A rizst külön megfőzzük ételizesítővel, összekavarjuk a dinsztelt hagymás keverékkel, kukoricával, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és a sajt háromnegyedéből kis kockákat vágunk és azt is belekeverjük, majd együtt addig hagyjuk folyamatos kevergetés mellett a tűzöm, amíg  a sajtkockák elolvadnak. Ezzel a keverékkel megtöltjük a gombafejeket, tetejükre reszelt sajtot szórunk, tepsibe helyezzük , kevés olajat csorgatunk rá, valamit alája töltünk bort és 180 fokon kb 20 perc alatt készre sütjük.

2011. december 11., vasárnap

Almás kekszgolyók

A napokban láttam meg ezeket a nagyon guszta golyócskákat Ottis blogján, egyből el is döntöttem, hogy elfogom készíteni. Megtörtént, nagyon finom, ajánlom mindenkinek:)




Almás kekszgolyók

Hozzávalók (36 db lett belőle): 20 dkg darált háztartási keksz, 3 alma, 1,5 ek kakaópor, 2 ek csipkebogyó lekvár, 1 ek rumaroma, kókuszreszelék.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kislyukú reszelőn lereszeljük, összedolgozzuk a keksszel, kakaóval, lekvárral és a rumaromával. Fél órát pihentetjük a hűtőben, utána kis golyókat formálunk belőlük és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.




2011. december 10., szombat

Boci bonbon:)

Úgy látszik a bonbonkészítés ragályos:) Öcsém szülinapra készült és az ünnepeltnek készítette ajándékba az alábbi mutatós bonbont. Az ő ötlete volt, hogy kétféle színűt készítsen, én nem mertem volna nekifogni, de jól sikerült és végre sikerült olyan fehér csokit választani, ami nem olvad szét azonnal: tortabevonó fehér csoki kell és akkor jó lesz. Ami még nagyon fontos, hogy jó vastag rétegű legyen a kikenés. Nagyon ügyes a tesó, büszke vagyok rá:)




Boci bonbon

Hozzávalók: 10 dkg tortabevonó tejcsokoládé, 10 dkg tortabevonó fehér csokoládé, mogyorókrém, 15 szem erdei mogyoró.

A kétféle csokoládét gőz fölött külön-külön megolvasztjuk és kikenjük a formát a következőképpen: először a tejcsokival, egy-egy vastag foltot a mélyedések oldalára, aljára, ahova sikerül, betesszük a fagyasztóba pár perce majd kivesszük és ahol nem kentük be a tejcsokival, oda kenünk a fehér csokiból, szintén jó vastagon, majd ismét be a fagyasztóba pár percre. Ezután csak a fehér csokival kikenjük egészen, ismét fagyasztó, majd mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem mogyorót és kevés olvasztott mogyorókrémet, vigyázva, hogy hagyjunk helyet a lefödéshez. Kicsit ismét fagyasztóba kerül, majd befedjük az egészet a tejcsokival. Legalább egy órát hagyjuk utána a fagyasztóba, majd óvatosan egyenként kipattogtatjuk őket.







Egyszerű rakott krumpli

Ez egy nagyon egyszerű rakott krumpli változat, amit lehet még egy kicsit tovább bolondítani sonkával vagy kolbásszal, de nálam ez esetben most kimaradt:)




Rakott krumpli

Hozzávalók: 6 db krumpli, 5 tojás, 2 dl tejföl, reszelt sajt, só, bors, paprika

A krumplikat héjjában megfőzzük, majd megházmozzuk és vékony karikákra vágjuk. A tojásokat is keményre főzzük, azokat is meghámozzuk is tojásvágóval kockákra vágjuk, ennek hiányában lehet egyszerűen karikákra is. Egy tűzálló tál aljába rakunk krumplikarikákat, sózzuk, erre ráhalmozzuk a tojásdarabokat, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, ráöntjük a tejföl felét, és a reszelt sajt felével is megszórjuk, majd ismét krumplikarika, fűszerek, ismét tejföl és reszelt sajt. Az egészet betesszük a lerbe és addig sütjük, míg a sajt a tetején megpirul.

2011. december 9., péntek

Csokoládés minitorta

Bogi ajánlására jelentkeztem egy játékra, ahova már meglévő recepteket lehet elkészíteni, lefotózni és beküldeni. Nekem Ildikó receptje volt a legszimpatikusabb és valóban megérte elkészíteni, köszönet a receptért neki! Aki esetleg alkoholmentesre szeretné készíteni, az az Unicum helyett készíthet cukorszirupot (cukor + víz) és beletesz rumaromát, ezt Kinga kolléganőm ajánlotta és igaza van:) Ha nektek is tetszik, itt lehet like-olni: Ide kattints:)


Csokoládés minitorta

Hozzávalók (6 darabhoz) : 1 bögre liszt, 1/2 bögre cukor, 5 ek kakaó, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, 5 ek olaj, 5 ek Unicum, a csokimázkhoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek Unicum 

A tésztához a hozzávalókat egy tálba simára keverjük, majd muffinpapírral bélelt muffinformákba kanalazzuk, és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a csokimázat: a csokit apró darabokra törjük és a többi hozzávalóval egy kissebb fazéba addig melegítjük, mérsékelt lángon, míg sima, egyenletes állagú lesz, majd levesszük a tűzről. A muffinokról, miután kihűltek, lehámozzuk a papírokat (én dupla papírba szoktam készíteni, úgy biztos nem ragad oda hozzá), levágjuk a kalapjukat, a belsejükből kb 3 teáskanálnyit kivájunk, ezt összekeverjük külön a csokimáz felével és 2 kanál Unicummal, majd ezzel megtöltjük a kivájt "üregeket" és a kalapokat visszahelyezzük rájuk. Egy tálcára fejjel lefelé helyezzük és bevonjuk őket a maradék csokimázzal. Akár azonnal is fogyasztható, nagyon finom:)

2011. december 6., kedd

Klementines bonbon

Kinga kolléganőm kislányának, Bernikének, ha jól tudom a kedvenc gyümölcse a klementin, ezért ez a bonbon neki készült, remélem fog ízleni neki:)

Klementines bonbon



 Hozzávalók (15 darabhoz): 10 dkg tejcsokoládé, kb. 5 db kelementin, 2 lapzselatin.

A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd kikenjük a formát háromszor, a kikenések között 5-5 percre a fagyasztóba tesszük. A klementinekből kifacsarjuk a levet, kb. 100 ml, beleteszünk 2 lapzselatint, kicsit melegítjük, hogy oldódjon fel benne, majd beleöntjük a bonbonokba és kb fél órára a hütőbe tesszük. Mikor a zselatin megkötött befödjuk a bonbonokat az olvasztott csokoládéval és ismét legalább fél órára a hütőbe tesszük. Mikor készen van, kinyomkodjuk a formákból.



2011. december 4., vasárnap

Kókuszos madártejszelet

A hétvégén öcsém névnapját ünnepeltük és ez volt a desszert. Szeretjük a krémes tésztákat így mindenkinek ízlett. Recept innen.




Kókuszos madártejszelet

Hozzávalók: a tésztához: 8 tojásfehérje, 8 ek cukor, 8 ek liszt, 1 kk sütőpor, a krémhez: 8 tojássárgája, 4 ek cukor, 5 ek liszt, 1 cs vaniliás cukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin 10 dkg cukor, tetejére: 3 dl tejszínhab, 8 dkg kókuszreszelék, kakaópor.

A tésztához szétválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, kanalanként, folytonos mixerelés mellett hozzáadjuk a cukrot, majd óvatosan hozzákavarjuk a sütőport és a lisztet, beleöntjük egy 35x25 cm-es tepsibe, előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütjük. 

A krémhez a tojássárgájákat 4 ek cukorral, vaniliás cukorral, 5 ek liszttel 4 dl tejben csomómentesre keverjük, alacsony hőfokon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint a 10 dkg cukorral kikeverjük és a langyosra hűlt krémhez mixereljük.

Miután a tészta is kihűlt, egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet. A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a kókuszreszeléket és ezt is rákenjük a krémes tésztára. Kis ideig hűtőbe rakjuk, majd szeletelés előtt megszórjuk kakaóval.

2011. december 3., szombat

Hortobágyi palacsinta

Ezt a finomságot ismét édesanya készítette :)




Hortobágyi palacsinta


Hozzávalók: A palacsintához: 2 tojás, 2,5 dl ásványvíz, 2,5 dl tej, 35 dkg liszt, só, olaj, mártáshoz: 5 dl tejföl, 2 ek liszt, 1 kk paprika, töltelékhez: 1 liba (de lehet egyéb szárnyas is) csontos részei (háta, szárnya, nyaka), 1 vöröshagyma, 1 kisebb paprika, 1/2 dl paradicsomlé, só, bors, majoránna, tetejére reszelt sajt

A palacsintához a hozzávalókat összekeverjük, majd egyenként kisütjük, nem túl vékony palacsintákra, vastagabbra, mint a lekváros palacsintához, kb. 9 db lesz belőle. Elkészítjük a mártást: összekeverjük a lisztet a tejföllel és felforraljuk. A húslevesből a főtt húst lefejtjük a csontokról és ledaráljuk. A hagymát, paprikát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, ráöntjük a paradicsomlevet, megfűszerezzük sóval, borssal, majorannával, majd beletesszük a ledarált húst, 5 percig főzzük együtt, majd a levét kiöntjük egy tálba, és a fazékba maradt húsos raguhoz hozzákeverünk a tejfölös mártásból 3 evőkanállal és ezzel töltjük meg a palacsintákat, amelyek egy tűzálló tálba helyezünk egymás mellé. A tejföles mártáshoz hozzáöntjük a húsokról leöntött levet, megpaprikázzuk, megsózzuk, ráöntjük a palacsintákra és a tetejére reszelt sajtot szórunk, majd sütőben kb 160 fokon 20 percig sütjuk. 


 

2011. december 2., péntek

Almás-fahéjas bonbon

Mivel az öcsém is kiakarta próbálni a bonbon készítést, ezt közösen készítettük vele.



Almás-fahéjas bonbon

Hozzávalók (22 darabhoz): 12 dkg étcsokoládé, 2 alma, fahéj, 3 ek cukor.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ecset segítségével kikenjük a bonbon formát, majd betesszük a fagyasztóba 5 percre és ezt a műveletet megismételjük még kétszer, így összesen három rend csokival lesz kikenve. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, beletesszük egy kissebb fazékba hozzáadjuk a cukrot és fahéjat ízlés szerint, majd fedő alatt pároljuk kb 20 percig, amíg megpuhul az alma, és villával péppé törjük. A csokival kikent formákba töltjük az almás tölteléket, helyet hagyva a lezáráshoz, majd lezárjuk őket a maradék csokival és ismét betesszük a hűtőbe, most legalább 20 perce, majd óvatosan kinyomkodjuk a formából.  



2011. december 1., csütörtök

Sárgarépás krumpli

Ismét hazajöttem, itthon pedig általában kihasználom édesanya finom főztjeit. Most megosztom veletek az egyik egyszerű, de annál finomabb ételét és valószínű, hogy még a napokban adok egy kis ízelítőt "Anya konyhájából" :)



Sárgarépás krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 50 dkg sárgarépa, kevés olaj, ételízesítő, só, bors, reszelt sajt, a tálaláshoz: tejföl.

A krumplit és a sárgarépát  meghámozzuk, megmossuk és felkarikázzuk. Nagyobb serpenyőben kevés olajat felforrósítunk, beletesszük a zöldségkarikákat megszórjuk ételízesítővel és felöntjük 2,5 dl vízzel, mérsékelt tűzön, fedő alatt 10-15 percig főzzük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, visszatesszük a fedőt, hogy olvadjon rá a sajt. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel. Nagyon jó egytálételnek is, de köretnek is megfelel.